30 Ekim 2008 Perşembe

"Mustafa" Filminin Ardından...










Günlerdir "Mustafa" filmi üzerinde konuşuluyor. Hem de ne konuşma!.. Benim de şahsen kafam bir hayli karıştı. Neden mi? Bakınız izah etmeye çalışacağım; İlk evvela Can Dündar’ın senaryosunu yazıp yönettiği Mustafa filminin sponsorluğundan son anda vazgeçen Turkcell ( Türksel), “Bizim Turkcell olarak toplumun her kesiminden müşterimiz var. Böyle bir filme sponsor olarak müşterilerimizin bir kısmını karşımıza alma riskini üstlenemeyiz” diyerek bir yerde ticari zihniyetinin altında siyasi çıkarlarının da yattığını ortaya çıkartarak zihnimi bulandırdı. Ardından bu filmin söylentileri tam da ülkemiz üzerine karabulutların çökmesiyle aynı zamanlara denk gelmesi doğrusu filmi izlemeden kalbime sızı çoktan düşümüştü.

******

Filmin gösterime girmesiyle beraber üzerinde yapılan yorumlar aslında kafamda oluşan soru işaretlerine yanıt vermede gecikmedi. Konu üzerinde konuşuldukça söylenilen Türksel'in yaptığına karşın telefonları iptal ettirmek yönünde tepkiydi. Ardından belki de bu söylemler film için bir reklam amacı olarak kullanılmış olabilir diye düşündüm. Nitekim bu düşüncelerim şimdi daha da kuvvetlendi. Şimdi gazete haberleri ve diğer yorumları bir kenara bırakarak kendi kalbime düşen sızıları sorgulamak istiyorum.

*******

Can DÜNDAR, bu ağır koşulardan geçerken her işi bırakıp, Ata'mızın özel yaşamına el atması "acaba bizlere ne kazandıracak?" sorusunu buradan sizlerle paylaşmak isterim. Atatürk Türk Milleti için çok özel bir kişi. Her insan gibi Atatürk'de bir insan. O'nun da insani hisleri elbette vardır; bu duygular insanın özel yaşamı arasındadır. Kaldı ki Atatürk'ü bir eğitimci olarak anlatırken onun devlet adamlığını, cephedeki askeri dehasını, devrimci ruhunu, ülkesi ve halkı için her fedakarlığı gözünü kırpmadan ortaya koymasını, kültürünü, dilini, inancını sonuna kadar savunarak yüceltme kararlılığını ve kısaca yoktan var ettiği cumhuriyeti üzerinde durmamızdır. Şimdi kim söyleyebilir ki, bunun dışındaki olaylar bizim merakımızı uyandırıyor? Ben biliyorum ki, karıştırılmaya çalışılan "kimsenin bilmedikleri" diye reklamlarla bu sorgulamalar bizleri hiç mi hiç ilgilendirmiyor!!! Ha, bir de bu filmin bize ne kazandırdığını doğrusu sormadan geçemiyeceğim!!

******

Zaman zaman ortaya atılarak, Atatürk'ün özel hayatı içerisine giren bir çok kitaplar ve sorgulamalar yapılmaktadır. Bu sorgulamaya Can DÜNDAR'da katılarak, görüldüğü üzere şimdiden bizleri ikiye ayırdı bile! Atatürk'ün alkol ve sigara kullanması abartıyla satır arasına yerleştirilerek, Atatürk'e karşı olan bir kesimin eline koz vermek anlamı taşımaz mı? Bunu sürekli gündemde tutarak bizlere ne kazandırılmış oluyor doğrusu çok merak ediyorum! Kaldı ki, bu türden alışkanlıklar her zaman vardır. Yine Atatürk'ün iç dünyasını sözde sorgulamak bizlere ne kazandırıyor? Hem büyük Atatürk'ün yalnızlık çektiğini iddia etmek doğrusu büyük haksızlık olarak düşünüyorum. Yüzünü dahi görmediğim atamızın şimdi bile on milyonlarca hayranı var... ki, o dönemde "yalnız" hissi nasıl yakıştırıldı? Yaşlı olarak gösterilmeye çalışılmasına ise sadece tebessümle bakıyorum. İnsanları yaşlarıyla değerlendirmek olaya magazinsel bir yaklaşım kazandırmaktan başka bir şey değildir. Bu da ancak magazini yaşamlarının bir parçası olarak görenlerin ruhu olsa gerek...
****

Yine Atatürk'ü "diktatör" olarak nitelemeye çalışanlara da bir sorum olacak; Saddam Hüseyin, Hitler şu anda aklıma gelen kişiler. Acaba bu insanlarla Atatürk'ü aynı sınıfa sokmak bir insafsızlık örneği değil midir? Mesela milletini tebaadan yurttaşlığa yücelten büyük Atatürk'ün nasıl olur da bu zihniyeti göz ardı edilir? Yine kulluktan uluslaştırmaya giden yol nasıl olur da, diktatörlükle ört bas edilmeye çalışılır? Her alanda milletini ve değerlerini koruyarak yücelten ve bütün dünyanın takdirini kazanmayı günümüzde dahi sürdüren bu büyük şahsiyet, birileri tarafında illa da bir karalama kampanyasına dönüştürülmeye çalışmak, büyük bir haksızlıktır! O halde diktatör anlayışı bir yerde yanlış kullanılıp, yanlış kişiler üzerinden örnekler yapılmaktadır!...

*******

Konu üzerinde bir kez daha altını çizmek istediğim önemli not şudur; Atatürk'ün özel yaşamı, sözde iç dünyası niçin didiklenip, karıştırılmaya, çarpıtılmaya çalışılıyor? Biz buradan ne elde edeceğiz? Bir ülkenin felsefesi ve ideolojisini oluşturan, kendisini o ülke halkına adayan insan için bu yapılanlara nasıl bir anlayışla bakmak gerekiyor? Zira büyük Atatürk "Beni görmek demek, mutlaka yüzümü görmek demek degildir. Benim fikirlerimi, benim duygularımı anlıyorsanız ve hissediyorsanız, bu yeterlidir." diyor. Yani aziz Türk Milleti için önemli olan Ata'mızın ülkesi için yaptığı fedakarlık ve üstün hizmetleridir! Bu böylece de gelecek kuşaklara aktarılarak kalplerimizdeki sevgisi gittikçe güçlendirileceğine gölgelemek kimlere çıkar sağlıyor, bir düşünmek gerekir.

****

*Çağımızın en büyük liderlerinden biriydi.Türkiye’nin,dünyanın en ileri ülkeleri arasında hak ettiği yeri almasını sağlamıştır. General Mc.Artur (A.B.D 1938)
*Atatürk,yalnız Türkiye’nin değil bütün Doğu’nun Ata’sı idi. Altes Veli Han(Afganistan,1938)
* Atatürk,kişilik ve yeteneğin dev gibi bir simgesiydi. National Tidense Gazetesi(Danimarka,1938)
* Çökmüş bir ülkeye geçmişin tarihsel değerini geri veren Atatürk olmuştur. Massagero Gazetesi (İtalya 1938)
* Atatürk,tarihte ülkesinin en büyük adamlarından biri olarak kalacaktır. Le Morgen Bladet Gazetesi
* Atatürk Türkiye’yi utanma ve çöküntüye uğramaktan kurtardı. Gazete Polka(Polonya 1938)
*Atatürk’ün ölümü yalnız Türk Ulusu için değil,O’nun örneğine çok muhtaç olan bütün doğu ulusları için de büyük kayıptır. Eleyyam Gazetesi(Suriye 1938)
*****
Görüldüğü üzere dış basından bir kaç örnekle ve günümüzde dahi hala yüzyılın en büyük adamı seçildiğine göre, biz kendimiz niçin Atatürk'ü sorgulama ve oralardan bir şeyler çıkarmak peşindeyiz?

*******

Mazlum milletlere örnek bir davranışla emperyalizme, zulme, baskıya karşı durmak elbette ki, bir tarafı rahatsız edecektir! İşte o yüzden Atatürk ideolojisinin ve İslamın özünde olan ve Hz. Muhammed'in de şiddetle karşı durduğu emperyalizmin hedefi haline gelen değerlerimize saldırı her zaman olacaktır. Buna karşı durmak bizlerin haklı davasıdır. Nitekim en son "Medine'nin Mücevherleri" adlı kitabın yazarı Amerikalı gazeteci Sherry Jones'in Hz. Muhammed'e saldırmaya kalkmadı mı? Demek ki, çıkarlara ters olan değerler her daim HEDEF olmaktadır!

****

Türksel'in yaptığına gelince; gerekçeleri bizleri gerçekten derinden yaralamıştır. Yani bu ülkenin ekmeğini yiyip, ona karşı durmak elbette ki sorgulanması gerekir! Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu büyük önder Atatürk'e sahiplenmek her Türk vatandaşı gibi kurum ve kuruluşların da birinci görevidir! İki yüzlü davranmak, varsa da yoksa da "para" demek ahlaki değildir! Kaldı ki, bu anlamda Recep İvedik tiplemesi için Şahan Gökbakar ile yıllık 2.5 milyon YTL’lik reklam anlaşması yapmıştır. Burada da bu tiplemeyle bizim insanımız ve kültürümüzle alay edilmektedir! Demek oluyor ki, Türksel'in çıkarları ve amacı bizim amacımızla örtüşmediği gibi hesaplarımız da uymuyor! Şayet, "Mustafa" adlı filme yukarıda saydığımız gerekçelere dayalı bir itiraz olsaydı, o vakit bu düşüncem de yanıldığımı düşünürdüm!
****
Bir de AB bildiğiniz üzere "Kemalizm'den vazgeçin, duvarlardan Atatürk resimlerini kaldırın" diye habire fırsat buldukça beyanatlarda bulunuyorlar. Bunun için de boş durmamak ve bir şeyler yapmak gerekiyor değil mi? Zaten bu neviden saldırıları, bu çerçevede değerlendirmek gerekiyor! Aynı şekilde de İslamın ilk şartı olan Kelime-i Şahadet "Eşhedü en la ilahe illallah ve eşhedü enne Muhammeden abduhu ve Resuluhu" den Hz. Muhammed'i çıkarmamız yönünde küstahça cüretkarlık sergilmeyi de eksik etmiyorlar! İşte anlaşıldığı üzere çıkarlarına ters olan her bir şeyimiz üzerinde oyunlar oynanabiliyor!

****

Mustafa Kemal ATATÜRK'ün Türk Milleti'nin kalbinde derin bir sevgisi vardır. Bu sevgi her geçen gün daha da büyüyor. Bilerek ya da bilmeyerek yapılan karalamalar bizleri asla etkilemeyecektir! Bilakis milletimizi birbirine bağlayan önemli bir unsur olacaktır! Gelişen bütün bu olayları sağduyuyla gözlemleyebilen asil halkımızın elbette ki, değerlendirebilme yeteneği de vardır! Bu değerler bizimdir! Asla hiç birinden taviz vermeyeceğiz! Sevgi ve saygılarımla!

4 yorum:

  1. Ben 9 yaşında 4. sınıfa giden bir Atatürk çocuğuyum. Öğretmenimiz bizi sınıfça bu filme götürdü. Ama ben filmi beğenmedim. Çünkü, Atatürk'ü çok içki içen olarak bizlere tanıtılması beni çok üzdü. Odasına kapanarak yalnız birisi olarak verilmesine üzüldüm. Atatürk yalnız değil. Ben onu çok seviyorum. Atatürk yaşasaydı nasıl olurdu diye merak ettim. Bize Atatürk'ün çok sigara içtiğini sıklıkla gösterdiler ve odasından hiç çıkmayan olarak gördüm. Yani FİLMİ HİÇ BEĞENMEDİM! Sıkıcı bir şeydi. Hep tarihleri vererek kafamı karıştırdı. NİYE BÖYLE BİR FİLİM YAPMIŞLAR? Keşke bu filme gitmeseydim. Bazı arkadaşlarım da benim gibi beğenmediler Ama ATATÜRK'ü ÇOK AMA ÇOK SEVİYORUM! CEMRE ÖZMEN / BURSA

    YanıtlaSil
  2. CAN DÜNDARIN DA KAYGISI PARA OLMASA BU FİLM,TÜRK MİLLETİNİN EN GÜZEL GÜNLERİNDEN BİRİ OLAN CUMHURİYET BAYRAMINA DENK GELMEZDİ. BU,SAYIN DÜNDARIN İLK ÇIKAR ADIMI DEĞİL SON DA OLAYACAK... DÜŞEN YERDEN KALKMAK İÇİN ATAMIZA TUTUNUYOR, AMA KALKINCA İLK İŞİ ARKASINI DÖNMEK OLUYOR... TÜRK HALKI BU FİLMİ TEKRAR TEKRAR İZLEYECEK... NE YAZIK Kİ GEÇMİŞTEN DERS ALMAYAN BİR TOPLUM HALİNE GELDİK... BİZ BİZE EMANET EDİLEN CUMHURİYETİ HALA İLERİYE DEĞİL DE GERİYE BAKARAK YÖNETTİĞİMİZ SÜRECE DAHA ÇOK ÇIKARCI GÖRÜRÜZ...EĞER BİZ GERÇEKTEN ONU ANLAYABİLSEYDİK, ŞİMDİ EMANETİ YÜCELTTİĞİMİZ NOKTAYI KONUŞUYOR OLURDUK, ONUN ÖZEL YAŞAMINI, HATALARINI DEĞİL, NEDEN ONUN DA BİR İNSAN OLDUĞUNU UNUTUYORUZ DA HEP AMA HEP UYGUN OLMADIĞINI DÜŞÜNDÜĞÜMÜZ NOKTALARA TAKILIYORUZ?

    YanıtlaSil
  3. Sayın Yılmaz ÖZDİL'in 4 kasım tarihli yazısını içim sızlayarak okudum! Yılmaz ÖZDİL'in bu anlamlı yazısını burada da yayınlamak ve değerli yorumlarını bir kez daha anlayabilmek için paylaşmak istedim. Saygılarımla!




    Yılmaz ÖZDİL


    Mustafa’ya gittim...


    Sarhoş.

    Kafayı bulunca ağlayan...

    Hoyrat.

    Soğuk.

    Kalpsiz.

    Çevresine eziyet eden...

    İtiraz edeni asan...

    Arkadaşlarını satan...

    Goygoycuların dolduruşuna gelen...

    Milletten bihaber.

    Hatta milleti küçümseyen...

    Alay eden.

    Hesabını kitabını bilmeyen...

    Batı hayranı.

    Sefa düşkünü.

    O balo senin...

    Bu balo benim, gezen.

    Zampara.

    Cephede bile karı-kız düşünen...

    Savaşmadığı için sıkılan...

    Ordu varken, çete kurmaya kalkan...

    Devrimleri intikam için yapan...

    Dinsiz.

    Kendi heykellerini diktiren...

    Megaloman.

    Bencil.

    Günde 3 paket sigara içen.

    Usul usul intihar eden...

    Psikolojik bunalımda...

    Yalnız.

    Çaresiz.

    Basiretsiz.

    Zavallı bir adam.

    *

    Mustafa’daki Mustafa bu.

    *

    Anafartalar 1 saniye.

    İşgal 2 saniye.

    Tası tarağı toplayıp kaçmak için, sığır sürüsünün çıkardığı toz bulutundan bile tırsan... Sığır sürüsüyle düşman ordusunu ayırt etmekten aciz biri... Başkomutanlık meydan muharebesi desen... Taktiğini falan başkasından araklamış zaten.

    *

    Hak edilmiş bence Oscar...

    En azından Nobel.

    YanıtlaSil
  4. Vatanımızı, bayrağımızı, canımızı, dinimizi, namusumuzu kurtaran ve borcumuzu ödeyemeyeceğimiz Mustafa Kemal Atatürk'ün aciz bir insan gibi gösterilmesini şiddetle kınıyorum. Can Dündar'a yazıklar olsun. Kendini bitirdi. Hocam bu güzel yazınız için teşekkürler. Serkan Alpaslan

    YanıtlaSil