24 Temmuz 2009 Cuma

Sevr'den Lozan'a...












"Düşmanlarınızı affedin bu bir büyüklüktür. Ama onları unutmak büyük bir aptallıktır."
John Ford Kennedy



DEĞER VERMEK

Bir gün New York' ta bir grup iş arkadaşı yemek molasında dışarıya
çıkarlar, gruptan biri kızılderilidir. Yolda yürürken insan
kalabalığı, siren sesleri, yolda calışma yapan işcilerin araçlarının
çıkardığı gürültü, araçların korna sesleri arasında ilerlerken
kızılderili kulağına cır cır böceği sesinin geldiğini söyler ve
aranmaya başlar. Arkadasları bu gürültünün arasında bu sesi
duyamayacağını kendisinin öyle zannettiğini söyleyip yollarına devam
ederler. Aralarından bir tanesi inanmasada onunla birlikte aramaya
devam eder. Kızılderili caddenin karşısına doğru yürür arkadaşıda
arkasından takip eder ve o binaların arasında bir kaç tutam yeşilliğin
arasında gercekten bir cır cır böceği bulurlar. Arkadaşı kızılderiliye
"senin insanüstü güçlerin var bu sesi nasıl duydun" diye sorar,
kizilderili ise bu sesi duymak için insanüstü güçlere sahip olmaya
gerek olmadığını söyleyerek arkadaşına kendisini izlemesini söyler.
Kaldırıma geçerler ve kızılderili cebinden çıkardığı bozuk parayı
kaldırımda yuvarla atar. Bir çok insan bozuk para sesinin ceplerinden
düşen bir paramı diye sesin geldiği yöne doğru bakar kızılderili
arkadaşına dönerek,
- "Gördün mü ? Önemli olan nelere değer verdiğin ve neleri
önemsediğine bağlıdır. Herşeyi ona göre duyar, görür ve hissedersin"
der !... Yani,
DEĞER VERMEK ÖNEMLİ DEĞİL, NEYE DEĞER VERDİĞİN ÖNEMLİ

*********

Bugün; Türkiye Cumhuruiyeti'ni taçlandıran ve Birinci Dünya Savaşı'ından sonra imzalanan uluslararası antlaşmalardan, Lozan Antlaşması'nın 86. yıldönümüdür. Bilindiği üzere Sevr Antlaşması, Birinci Dünya Savaşı sonrasında İtilâf Devletleri ile Osmanlı Devleti arasında 10 Ağustos 1920'de imzalanan barış antlaşmasıdır. Ancak bu antlaşma 24 Temmuz 1923'te imzalanan Lozan Antlaşması ile sona ermiştir.



O günden bu yana Lozan'ı etkisiz kılmak için, Batılı devletler ülkemiz üzerinde çeşitli faaliyetlerle sürekli bir tehdit oluşturmaktadır. Hatta bu yönde çeşitli kulislerle Lozan'ı küçümsetmeye çalışılarak, kendi aramıza ayrılıklar dahi atmıştır. Oysa Kurtuluş Savaşı'nı verdiğimiz yıllara bir bakalım: Kahraman ordumuzun, ayağında çarığı, üzerinde elbisesi dahi yoktu! Halk perişan aç ve susuzdu! Ama buna rağmen bebeğinin kundak bezini cephaneyi korumak için saracak kadar da, yüreği vatan duygusuyla doluydu! İşte bu duygu ve düşüncelerle Türk milleti onurunu, namusunu, bağımsızlığını korumak, kollamak ve kurtarmak için yediden yetmişe vargücüyle savaşarak bu vatan topraklarını kazandı. Lozan Antlaşması'yla da tüm dünyaya ilân edilmiş oldu.



Bugün, bu topraklarda yaşayabiliyorsak ve dünyada saygın yerimizi koruyabiliyorsak şüphesiz ki Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları sayesindedir. Ve Atatürk ömrü vefa ettiği süre içerisinde bu millet için gayret sarf etmiştir. Ölüm döşeğinde bile hastalığını hiçe sayarak, düşmandan gizleyerek, yaptığı çalışmalarla masa başında Hatay'ı milli sınırlar içerisine dahil etmeyi başarmıştır. Yine Montrö Antlaşması'yla uluslarası alanda Boğazların kontrolünü Türk egemenliğine devredilmesini sağlamıştır! Demek oluyor ki, bundan sonra bu başarılarımızın devamı ile birlikte koruyup, kollamak ve güçlendirmekte bizlerin görevidir.



Yazımın başında ibretlik saydığım bir hikayeye yer verdim. Buradan kısaca ifade etmek istediğim şey, DEĞER kavramını iyi tespit etmemiz gerekiyor. Bugün bu kavramların karıştırılarak yeni bir yaşam modeli sunan zihniyetleri iyi teşhis etmek durumundayız. Zira kafa karıştırılarak oluşturulmak istenen şey değerlerimizi tamamen kaybetmemiz içindir. Bu durumda da ortak paydalarımız daralacak; hatta oradan küçük cemaatler yaratılmaya çalışılmaktadır. Zira emperyalist güçlerin tek felsefesi var; o da, "böl, parçala yönet" Bu durumda da bölgede yaptıkları gibi, bizi de etnik ve inanç anlamda ayrıştırmaya gayret ediliyor! Başka türlü tapraklarımızı nasıl elde edebilirler ki?


Sevgi ve saygılarımla!



1 yorum:

  1. Merhaba hocam yazılarınızı büyük keyifle okuyorum vede takip ediyorum.Ellerinize sağlık yine harika bir yazı olmuş çok duygu doluydu .Yeni yazılarınızı merakla bekliyorum saygılarımla .dilek doğru

    YanıtlaSil