23 Eylül 2012 Pazar

"Tolstoy Müslüman" mı?


Rus edebiyatının dünyaca tanınmış ünlü yazarı  Lev Nikolayevich TOLSTOY...


Yaklaşık bir ay kadar önce Karadeniz Tv'de yayınlanan ve Hulki CEVİZOĞLU'nun hazırlayarak sunduğu Ceviz Kabuğu programında "Tolstoy’un Gizlenen Kitabı: Hz.Muhammed Risalesi!" ve kitabın çevrilerek okuyucuya sunan Dr. Arif ARSLAN'ın ünlü Rus yazar Tolstoy’un Müslüman olduğunu ileri sürdüğü konusu ele alınmıştı.

21 Eylül 2012 cuma akşamı "Ceviz Kabuğu" programının konusu:


Bu defa; "Tolstoy araştırmacısı" Acar Burak Bengi, Rusya’da ve dünyada Tolstoy’un kitabının gizlenip, yasaklanmadığı..." üzerinde idi.

Bu programa ben de telefonla canlı yayına katılarak sıkı bir Tolstoy okuyucusu olarak, Tolstoy hakkında düşüncelerimi paylaşmaya çalıştım.

Tolstoy, gerçek anlamda insani değerleri, vicdanı ve her alanda insani davranışları etkileyen ahlâkı ele alarak okuyucularına harika bir şekilde anlatan önemli bir yazardır.

Ayrıca Tolstoy, kiliseyi, papazı şiddetle eleştirmiş, özellikle de ruhbanlığı yerden yere vurmuştur.  Ki bu sebeple kendisi kilise tarafından aforoz edilmiştir. Yine buradan yola çıkarak Hıristiyanlığın da (tıpkı sömürü düzeni kuran kiliseler gibi) dünya ülkelerini sömürdüğünün özenle altını çizerek kitaplarında ince ince işlemiştir. Dolayısıyla kapitalizmin ve emperyalizmin şiddetle karşısında yer alıyor.

Öte yandan,

Tolstoy, Müslümanlığı Hıristiyanlıktan üstün tutuyor(yazarın kitabında iddia ettiği mektuplara göre)... Ayrıca kitapta yazıldığı üzere, Tolstoy Müslümanlığı anlatırken bilimsel bir konu gibi ele aldığını ve Hıristiyanlıkla mukayese ettiğini anlıyorum... Bu anlayıştan yola çıkarak anladığım;

Tolstoy, "Müslümanların Allah'tan başka ilâhı yoktur ve Muhammed onun peygamberidir." diyor; ama kendisinin müslüman olduğunu söylemiyor.

Tolstoy, insan olmanın en güzel duygularını yakından hissederek, onu vicdanla birleştirip işlemeyi çok akıllıca ve ustaca başaran bir yazardır. Ki bu özelliği onu yüz yıl  sonra bile anlatıp, tartıştırıyor...

O halde, Tolstoy, Müslümanlığın özü olan bu duyguları yaşayarak bugünlere kadar aktarmayı başarmışsa...

Onun müslüman ya da başka bir dinden olduğunun bir önemi var mıdır?

Sevgi ve saygılarımla!

NOT: 21 Eylül 2012 tarihli Ceviz Kabuğu programı canlı yayına, benim de telefonla katılarak paylaştığım düşüncelerimi, arzu ederseniz aşağıdaki linkten takip edebilirsiniz. Ayrıca o programın tekrarı salı (25 Eylül 2012) günü saat:21:00'de Karadeniz Tv'de... T.G.

http://www.youtube.com/watch?v=YN3KgLaLFy0

Image"HAKSIZLIK KARŞISINDA SUSAN DİLSİZ ŞEYTANDIR." HZ. MUHAMMED (A.S.)

5 yorum:

  1. Öğretmenim insanların dini ile saygınlığı,vicdanı bana göre bir arada tutulamaz.Bir insanın davranışlarını din ile yargılayamayız.İbadet her dinde yapılır mı bilemem ama...Biz biriyle olan saygımızı karşımızdaki ile gerçekleştiririz...ALLAH ile onun arasındaki görüşmeye karışmamalıyız.Eeeee biz biriyle aramızdaki görüşmeyi yapmışız.MÜSLÜMAN,Hrıstiyan olup olmadığına da karışmayalım artık...Ayrı ayrı dinler var dünyaya gelen herşeyin bir nedeni var.Mesela pkklıların görevi; aslında o da normal bir insan ama insanını yok edipte dünyada sadece kendi uygarlığının yönetilmesini isteyen ve kendisine köle olarak tuttuğu insanların sadece kendi emrinde, bir sözünün altında olmasını isteyen,belki de ayağına silgi bezi olmasını isteyen biri.Aynı Türkiye'yi bitirmek isteyen ve tabanını yağlayan bir padişah gibi...
    FADİME İLTER

    YanıtlaSil
  2. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  3. Öğretmenim;
    Hristiyan ülkelerinin sömürü olduğunu her bir konudan altını çizerek işlemiştik.Ayrıca altını çizmek istediğim bir konuda var TOLSTOY,önemli ve değerli bir yazar, onu çoğu öğrenci biliyor,fakat onun ardında da TOLSTOY'un müslüman olup olmadığı...geldik bu konuya bu konu sizin katıldığınız ''Ceviz Kabuğu'' programlar gibi tartışma konularında da gündem de.Siz gerekeni söylediniz,fakat bende bir kez daha kafaya kazımak isterim :)TOLSTOY, Müslüman olsa ne yazar,Hristiyan olsa ne yazar.O bizi ve çevremizdekileri ilgilendirmeyen bir konu.Sonuçta; manalı anlamlı bir fikir düşünce veriyor kitaplarıyla TOLSTOY.FADİME,altını çizdi.Herkesin ayrı bir görevi var.Vatanını korumak ve temsil edebilmek bir hedefe ulaşabilmek.TOLSTOY;olmuş ünlü bir yazar bundan sonrası ayrı bir konu...Ayrıca bizi orada söylemeniz,söyleyecek kadar değerli olduğumuzu şuan gururla ve iftiharla öğrendi(k)m.Saygı ve Sevgilerimi sunar.İyi Geceler derim :)

    YanıtlaSil
  4. Öğretmenim;
    Ceviz kabuğu adlı programda,konuştuğunuz ağzınızdan çıkan her bir cümlenin içinde gizli yatan hazineyi kazarak halkımıza sundunuz.Bizden de bahsettiniz bunun gururundayım ve sizi çok seviyorum...

    YanıtlaSil
  5. Merhabalar,

    Blog sayfanızdaki link adresinden tartışmanın ve sizin de telefon konuşmanızın olduğu bölümü izledim. Önce telefonla söz konusu tartışma ortamına bağlanarak konu ile ilgili duygu ve düşüncelerinizi açık bir yüreklilikle dile getirdiğiniz için sizi kutlarım.

    Tolstoy'un Müslüman olup olmadığı konusunda hiçbir fikrim yok, bu konuda çalışması olanlar da kitaplar yazarak görüşlerini açıklamışlar ama, her şeyin doğrusunu Cenab-ı Hakk bilir.

    Selam ve dualarımla.

    YanıtlaSil