1 Aralık 2015 Salı

Türk-Rus Savaşları



Osmanlı'nın "dostluk" örtüsü altına gizlenmiş siyasi düşmanı olan "Avrupa devletleri Rusya'ya karşı Osmanlı devletini koruyormuş gibi görünüyorsa da, gerçekte aralarında Osmanlı'yı yok etmeyi amaçlayan bir işbölümü olduğu anlaşılıyordu." Cengiz ÖZAKINCI, sf:87


Daha pekçok tarihsel olaylara dikkat çekerek ayrıntıları gözler önüne seren bu kitaptan, bugün yaşanılan Türk-Rus gerilimini çağrıştıracak küçük bir alıntıyı paylaşacağım.

Zira Batılı güçler dün olduğu gibi bugün de aynı senaryolarla tekrar sahneye çıkmanın peşindeler...


"Osmanlı askerleri Kırım Savaşı denilen bu savaşta; Avrupa'nın çıkarlarını korumak ve bunun karşılığında Osmanlı devletinin Avrupa Devletler Konseyi'ne üye yapılmasını sağlamak; böylelikle varlığını, bütünlüğünü Avrupa devletlerinin güvencesi altında sürdürmek için "Allah ! Allah!" diye haykırarak ölüme koşuyordu. Abdülmecid'in bastırdığı "Senin için öldük Avrupa! Sinop-1853" madalyası İngiltere ve Fransa'yı Rusya'ya karşı harekete geçirirken, işin içinde başka işler olduğunu düşünenler de vardı. Örneğin İngilter'nin eski İstanbul Büyükelçilerinden David Urguhart, olup bitenleri bambaşka bir gözle değerlendirirken şunları söylüyordu:

İngiltere ve Fransa "müttefik görüntüsü" altında Osmanlı topraklarına kendi askerlerini yerleştirdiler. Fakat gerçekte onların Osmanlı topraklarındaki askeri varlığı, Osmanlı devletinin Rusya'ya karşı zaferini engellemek içindi... İngiltere Savaş Bakanı Lord Herber dedi ki: "Biz müttefik olduğumuz Osmanlı ile değil, düşmanımız Rusya ile anlaşma halindeyiz." Uzun süredir İstanbul'da İngiliz elçisi olan Lord Ponsoby de dediki: "İngiliz Fransız savaş gemileri Karadeniz'e Türkiye'yi korumak için değil, Rusya'yı korumak için girdi."

Kırım Savaşı'nın başlangıcında Rus donanması küçük bir Türk filosunu Sinop'ta gafil avladı. Ancak Rusya bu avantajı Türk donanmasının Karadeniz'e çıkmasını engelleyen İngiliz elçisinin dolaylı yardımıyla elde etti." Cengiz ÖZAKINCI, Türkiye'nin Siyasi İntiharı Yeni-Osmanlı Tuzağı, sf: 39-40

Ve...

"İngiltere Balaklava Savaşı'nda 600 İngiliz askerinin salt Osmanlı askerlerinin beceriksizliği yüzünden öldüğü söylentisini yayıyordu. Oysa tümüyle yalandı bu. Gerçekte ölen 600 askerin hepsi Osmanlıydı ve askerlerimiz savaş alanında uyuyakalan İngilizlerin yaşamını kurtarmak üzere Ruslarla çarpışarak ölmüşlerdi. Avrupa basınının Kırım Savaşı'ndaki  Osmanlı başarılarını yok saymasının nedeni, savaş sonunda Avrupa Devletler Konseyi'nde istediği yeri ve konumu vermemekti." Cengiz ÖZAKINCI, sf:55

(Balaklava Savaşı, 25 Ekim 1854 yılında Kırım Savaşı sırasında Osmanlı İmparatorluğu, İngiltere ve Fransa'nın Ruslara karşı  meydan savaşıdır.)

Dolayısıyla...

Hani bugünlerde Rusya-Türkiye  kriziyle birlikte gündeme yeniden gelen "Avrupa Birliği", "vize" filan gibi aldatmaca söylemler dolaşıyor ya...



Sevgi ve saygılarımla!



"Haksızlık Karşısında Susan Dilsiz Şeytandır" Hz. Muhammed (A.S.)

6 yorum:

  1. Büyük Atatürk'ün bir vasiyeti vardı: Zekeriya Sertel de Celal Bayar ve Tevfik Rüştü Aras'ı kaynak göstererek, Atatürk'ün ölüm yatağında arkadaşlarına şu vasiyette bulunduğunu aktarır:
    "Sovyetler Birliği'ne karşı asla bir saldırı politikası gütmeyeceksiniz. Doğrudan doğruya ya da dolaylı olarak Sovyetler'e yöneltilmiş herhangi bir antlaşmaya girmeyecek ve böyle bir antlaşmaya imza koymayacaksınız."
    Ne yazık ki şimdi buna açıkça ihanet ediliyor.

    YanıtlaSil
  2. Değerli -bilgilendirme- katkılarınıza teşekkür ederim Mehmet Bey. Saygılarımla...

    YanıtlaSil
  3. Merhabalar.

    Şu anda, uçak düşürme krizinden dolayı, bizi destekliyor gibi görünseler de onların asla bizim dostumuz oldukları yanılgısına düşmeyeceğiz. Tırnağımız varsa başımızı kaşıyacağız.

    Selam ve dualarımla.

    YanıtlaSil
  4. Kurtuluş Savaşı'nın başladığı dönemde Sovyet Rusya'sıyla diplomatik ilişkiler geliştirildi. Kurtuluş Savaşı'nı manevi düzeyde olduğu gibi, para ve silah yardımı gibi maddi düzeyde de destekleyen Sovyet Rusyası'yla Batılı emperyalist devletlere karşı savaşım noktasında işbirliği yapıldı. Meclis'in açılmasından üç gün sonra Atatürk, Lenin'e bir mektup yazarak siyasi ve askeri nitelikli bağlaşmadan söz etti. Sovyet Dışişleri Bakanı Çiçerin tarafından verilen yanıtlarda dostluk ve diplomatik ilişkinin kurulup geliştirilme dileği belirtildi. 11 Mayıs 1920'de TBMM Moskova'ya Dışişleri Bakanı Bekir Sami Bey başkanlığında bir heyet gönderdi. Moskova'daki görüşmeler sonucu iki ülke arasında Mart 1921'de bir Dostluk Antlaşması imzalandı. Kars ve Ardahan Türkiye'ye; Batum, Sovyetler Birliği'ne bırakıldı.


    Türkiye ve Sovyetler Birliği arasında iyi bir dostluk oluşmuştur.. Boğazlar konusunda kimi farklılıklar taşısa da, Türkiye'ye en yakın görüşü Sovyetler Birliği savundu. 1919'dan başlayarak yirmi yıl boyunca SSCB'yle ilişkiler belli bir düzeyin üstünde tutuldu. 1928'de Cenevre'de toplanan Silahsızlanma Konferansı'na SSCB'nin önerisiyle Türkiye de çağrıldı. Kurtuluş Savaşı'ndan sonra Türkiye'nin ilk kez katıldığı uluslararası konferansta Türkiye temsilcisi topyekün silahsızlanma konsusunda Sovyet tezini destekledi. Türkiye Avrupa'daki gruplaşmalar karşısında 1933-1936 yıllarında SSCB'yle işbirliğini korudu.
    sovyet resmi verilerine göre kurtuluş savaşı döneminde rusya’nın türkiye’ye yaptığı askeri ve nakit yardımlar:
    39.000 tüfek,
    327 makineli tüfek,
    54 top,
    63 milyon fişek,
    147.000 top mermisi vs.,
    2 avcı botu,
    doğu sınırlarından eski rus ordusunun bıraktığı askeri malzemeler,
    ankara’da iki barut fabrikasının kurulmasına yardım,
    fişek fabrikası için gerekli teçhizat ve hammadde sağlama,
    200 kilo külçe altın
    100.000 altın ruble (kimsesiz gazi çocukları için yetimhane kurulması amacıyla)
    20.000 lira (basımevi ve sinema teçhizatı alımı için)
    10 milyon altın ruble

    Osmanlı Devleti çeşitli tarihlerde RUS ÇARLIĞI ile savaşmış olmakla birlikte Kurtuluş Savaşımız yılları ve sonrasında SOVYET RUSYA ile olan Siyasi, Askeri,Ekonomik ve diğer alanlardaki ilişkilerini sıcak tutmak için özen göstermiştir.Bu Siyasi alanda CUMHURBAŞKANIMIZ; Mareşal Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK ün tercih ve direktifleri etkili olmuştur.Sovyet Rusyanın Kurtuluş savaşı yıllarında yaptığı parasal ve askeri desteğe bir göz atmanızı öneriyorum.Yanı sıra Endüstriyel alanda da Rusya nın Türkiye ye katkılarının azımsanamayacak kadar büyük ve önemli olduğunu hatırlatmak isterim.İskenderun Demir Çelik Fabrikası RUSLAR tarafından yapılmıştır

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu geniş kapsamlı bilgileri bizimle paylaştığınız için teşekkür eder saygılar sunarım.

      Sil
  5. Merhabalar.
    Kurtuluş Savaşı'nın başladığı dönemden günümüze kadar Rusya'nın bize yapmış olduğu yardımlar konusu doğrudur. Çünkü, eğer Kurtulu Savaşımız esnasında bir de Ruslar ile bir savaş cephemiz olsaydı, biz bu Kurtuluş Savaşı'nı kazanamazdık. Yapılan bu akıllıca taktik sayesinde hem Ruslar ile akıllıca bir anlaşma yapılarak kuvvetlerimizin ve savaş gücümüzün bir kısmını da onlarla olası bir savaş cephesinde harcamadığımız gibi, bir de üstüne üstlük bir sürü yardım almışız.

    Şimdi bu ismi bilinmeyen yazarımız, anladığım kadarıyla olayı, uçak krizine getirmiş ve Türkiye'nin Rus uçağını düşürmekle iyi yapmadığı mesajını vermek istemiş.

    Selam ve dualarımla.

    YanıtlaSil