16 Mayıs 2016 Pazartesi

16 Mayıs 1919


Bugün 16 Mayıs 2016...


"Atatürk Suriye Cephesinden ayrılarak 13 Kasım 1918 de İstanbul'a gelmiş ve Perapalas Otelinde bir daireye yerleşmişti. Bir kaç gün sonra bu otelden ayrılan Atatürk önce yakın dostu Salih Fansa'nın Beyoğlu'ndaki evinde misafir kalmış, sonra da Şişli'de Madam Kasabyan'ın üç katlı evini kiralamıştı. O günlerde annesi Zübeyde Hanımla kız kardeşi Makbule, Beşiktaş'ta Akaretler mahallesindeki bir evde oturuyorlardı. Atatürk, Şişli'ye taşınınca annesi ve kız kardeşini de yanına almış, evin üçüncü katını onlara ayırmıştı. Kendisi orta katta oturuyor, bu katın arka bahçeye bakan odasını da yatak odası olarak kullanıyordu. Büyük salonu, toplantı odası olarak ayırmıştı. Alt katta ise yaveri bulunuyordu. Atatürk, İstanbul'un düşman işgali altında bulunduğu bu karanlık günlerde, evinde arkadaşlarıyla birlikte sık sık gizli toplantılar yapmış, 16 Mayıs 1919 tarihine yani Samsun'a hareketine kadar bu evde oturmuştur. 




Öte yandan...

1919 yılı başlarında İngilizler, Türklerin Pontusçulara karşı geliştirmiş oldukları direnişlerden rahatsız olmaya başlamışlardı. Damat Ferit Paşa, Sadrazam olduktan sonra sorunun çözümü için yollar aramaya başlamıştı. 30 Nisan 1919'da 9. Ordu Müfettişliğine atanan Mustafa Kemal, Samsun'a, görev bölgesindeki iç huzuru sağlamak, silah ve cephaneleri toplamak, vatandaşlara silah dağıtılmasını engellemek ve bunu yapan kuruluşları ortadan kaldırmak üzere gönderildi. 16 Mayıs 1919'da Samsun'a hareket eden Mustafa Kemal 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıktı.




MUSTAFA KEMAL PAŞA İLE SAMSUN'A ÇIKANLAR

1. Kurmay Albay Kazım Dirik Müfettişlik Kurmay Başkanı 
2. Kurmay Albay Mehmet Arif Ayıcı Kurmay Başkanı Yardımcısı 
3. Kurmay Binbaşı Hüsrev Gerede Birinci şube müdürü 
4. Binbaşı Kemal Doğan Müfettişlik Topçu Kumandanı 
5. Dr. Albay İbrahim Tali Öngören Ordu Sıhhiye Başkanı 
6. Dr. Binbaşı Refik Saydam Sıhhiye Başkan Yardımcısı 
7. Yüzbaşı Cevat Abbas Gürer Müfettişlik Başyaveri 
8. Üsteğmen Muzaffer Kılıç Müfettişlik ikinci Yaveri 
9. Yüzbaşı Ali Şevket Öndersev Müfettişlik Emir Subayı 
10. Üsteğmen Hayati, Kurmay Başkanı Emir Subayı 
11. Yüzbaşı Mümtaz Tünay 
12. Yüzbaşı İsmail Hakkı 
13. Yüzbaşı Mustafa Süsoy Karargah komutanı 
14. Üsteğmen Abdullah, İaşe Subayı 
15. Birinci Sınıf Katip Faik Aybars Şifre Katibi 
16. Dördüncü Sınıf Katip Memduh Şifre Katibi Yardımcısı 
17. 3.Kolordu Komutanı Kurmay Albay Refet Bele 
18. Üsteğmen Hikmet Gerçekçi Alb. Rafet Bey'in yaveri"

www.ataturk.net/




Sevgi ve saygılarımla!


"Haksızlık Karşısında Susan Dilsiz Şeytandır" Hz. Muhammed (A.S.)



2 yorum:

  1. Merhabalar.
    19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı yaklaşırken, siz de tarihin seyrine göre 16 Mayıs 1919 tarihinden itibaren gelişen önemli olayları ele alarak bizlerle paylaşmışsınız. Kaleminize ve yüreğinize sağlık ve mutluluklar dilerim.

    Osmanlı'nın faydası olsaydı, kendine olurdu ve çökmezdi. Hiç tarih boyunca, herhangi bir toplumun, kavmin, ya da milletin geriye döndüğü, geriye gittiği görülmüş müdür? Atatürk'e bu düşmanlık niye? Atatürk saltanatı ve hilafeti kaldırdı, hocaları astırdı kestirdi, kadınların başını kıçını açtırdı, harf, kılık kıyafet devrimi yaptı diye... Bloğunuz nezdinde bu yüce önderi rahmetle, minnetle ve sevgiyle anıyorum.
    Selam ve dualarımla.

    YanıtlaSil
  2. Ne güzell bir paylaşım hocam sevgili Atam'ın özel yaşamı ile ilgili bütün ayrıntılara bayılıyorum aklına yaptuklarına ölene dek hayranlığım sürecek ve ona minnatar kalacağım .İllede laiklik insanca yaşamak istiyorsak illede laiklik.

    YanıtlaSil