19 Mayıs 2016 Perşembe

19 Mayıs ATATÜRK'ü Anma...




"Özgürlük" fikrini yeni kıta Amerika'ya aşılayan Fransız Lafayette'nin soyundan gelen Amerikalı Curtis La France... 

O zamanlar henüz 10 yaşındaydı. Özgürlük hikayeleriyle büyüyen Curtis, 10.000 km uzaktaki Anadolu'da verilen destansı Kurtuluş Savaşı mücadelesine dikkat kesildi. Anadolu'nun küçük bir kasabası olan ANKARA'da yeni, yepyeni özgürlüğün destanını yazmış bir devlet ilan edilmişti. İşte bu yeni devletin Cumhurbaşkanı ile yapılmış bir röportajı gazetelerden okudu Curtis. O küçücük yaşına bakmadan heyecanla oturarak bu yeni, yepyeni ülkenin Cumhurbaşkanı'na bir mektup yazdı:


"Türkiye hakkında yazılan yazıları bir araya topluyoruz. Lütfen imzalı bir resminizle ufak bir mesaj gönderir misiniz?" 28 Ekim 1923, Nev York

ATATÜRK o karışık ve zor günlerde dahi imzalı fotoğrafını isteyen Curtis La France'nin gönlünü hoş etmeyi kendine bir görev saymış, ve bir de tavsiye de bulunmuştur.


"Mr. Curtis La France,

Mektubunuzu aldım. Türkiye hakkındaki ilgi ve dileğinize teşekkür ederim. İsteğiniz üzerine bir fotoğrafımı ilişikte gönderiyorum. Amerika'nın zeki ve çalışkan çocuklarına biricik tavsiyem; Türklere dair her işittiklerine gerçek gözüyle bakmasınlar. Kesin olarak bilimsel ve esaslı incelemeye önem versinler. Hayatta başarıya ve mutluluğa ulaşmanızı dilerim." 27 Kasım 1923 (ANITKABİR KOMUTANLIĞI, Atatürk ve Çocuk sf:40)

Dolayısıyla küçük bir çocuğu dikkate alan, ve onca işin arasında vakit ayırarak bizzat kendi eliyle bu mektubu yazan, bir de bu mektubu İngilizce'ye çevirten Büyük ATATÜRK, Türkiye'nin yabancılar tarafından haksızlığa uğradığı bugünleri daha o zamanlardan gördüğünün kanıtıdır bu mektup.


Bugün 19 Mayıs...

Özgürlük yolunda Kurtuluş mücadelemizin başladığı tarihtir bugün.

Ve tüm dünya bilmelidir ki, özgürlük yolunda yakılan bu ateş hiçbir zaman sönmeyecektir!

19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramımız kutlu olsun...

Ne mutlu Türk'üm diyene!




Sevgi ve saygılarımla!


"Haksızlık Karşısında Susan Dilsiz Şeytandır" Hz. Muhammed (A.S.)

1 yorum:

  1. Merhabalar Tülay Öğretmenim.
    19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramımız kutlu olsun! Kim ne yaparsa yapsın, bu büyük ve necip Türk milleti, bayramlarını kutlamaya devam edecektir.
    Selam ve dualarımla.

    YanıtlaSil