10 Eylül 2008 Çarşamba

Tarihin Sayfalarına Altın Harflerle Geçen EYLÜL Ayı...







Eylül ayı; genel olarak hüzünü anımsatır insanlara. Ancak, bu ayın biz Türkler için önemi oldukça anlamlıdır. Yani eylülün geleneksel hüzünü, yerini büyük bir coşkuya bırakır. Hem de ne coşku!..
***********
Kurtuluş mücadelemizin ardından peş peşe kazandığımız zaferlerle dolu tarih sayfasının adresidir. Hani yedi düvele meydan okuduğumuz eşsiz zaferimizin yazıldığı ve düşmanların bir bir topraklarımızdan kovulduğu tarihtir eylül ayı. Türk tarihinin yakın geçmişte yazmış olduğu ve en parlak sayfalarını süsleyen milli mücadele ile Anadolu'da başlatılan emperyalizme karşı Mustafa Kemal ATATÜRK önderliğinde şahlanan, yediden yetmişe tek yürek olan milletinden oluşan ordusunun, cephede kazandığı zaferidir eylül ayı.
************** ****************
26 Ağustos günü Afyon Kocatepe'de başlayan Türk'ün amansız mücadelesi 30 Ağustos 1922'de kesin zaferiyle neticelenmiştir. 9 Eylül, İzmir'in Yunanlılardan temizlendiği gündür. Bu aynı zamanda Ege'nin kurtuluşudur. Büyük Türk ulusu, bu on gün içerisinde her gün, vatan topraklarının düşman çizmesi altından sıyrılarak, bağımsızlığını ilan etmiştir. Emperyalizme karşı haklı başkaldırışının inanılmaz zaferi ile bütün dünyaya emsalsiz bir örnek vermiştir.
**************** *****************
Türk ordusu Dumlupınar'dan düşmanın peşine düşerek 9 Eylül sabahı Belkahve sırtlarına ulaşmıştır. Milli kurtuluş eylemi adım adım tüm ulusun özgürlüğünü de beraberinde getirmiştir.
1 Eylül 1922'de Uşak ilimizle başlayan, 2 Eylül'de Eskişehir, 3 Eylül günü Dursunbey,
Ödemiş,Emet, Eşme, Sındırgı ve Tavşanlı düşmanlardan geri alınmıştı. 4 Eylül'de Tire, Bayındır,
Buldan ve Simav, 5 Eylül'de Nazilli, Alaşehir, Bilecik, Gördes ve Salihli, 6 Eylül'de Akhisar,
Balıkesir, Söke, Gönen ve İnegöl, 7 Eylül Aydın, Turgutlu, Kuşadası, 8 Eylül'de Kemalpaşa,
Burhaniye, Manisa, Selçuk, 9 Eylül'de İzmir, Menemen, Edremit, 11 Eylül'de Bursa, Foça,
Gemlik, Orhaneli, 12 Eylül'de Mudanya, Kırkağaç, Ayvalık, 16 Eylül'de Çeşme, 17 Eylül'de
Bandırma ve 18 Eylül'de ise Erdek düşman işgalinden kurtuluş tarihleridir. EYLÜL ayı altın harflerle tarihe geçmiştir!
******** *****
Bu kurtuluş heyecanı, her yıl tüm Türkiye'de ve özellikle Ege'de bölge halkını sarar. İşte bugün 9 Eylül; İzmir'in düşman işgalinden kurtuluşunun 86. yılı. İzmir halkı bugünü büyük bir coşku ile kutladı. Mahalli bayramların yöre halkı tarafından kutlanarak, temsili kurtuluş mücadelemizin sergilendiği; ama manevi mutluluğunu tüm ülke ve ulus olarak yaşadığımız bu anlamlı günler ilelebet payidar kalacaktır. Sevgi ve saygılarımla!

1 yorum:

  1. İnsallah bu anlamlı günleri ilelebet yaşayacağız. Muhtaç olduğumuz kudret damarlarımızdaki asil kanda mevcuttur. Teşekkürler... Serkan Alpaslan

    YanıtlaSil