25 Mart 2010 Perşembe

Birbirimizle Değil, Çevre Kirliliği ile Savaşalım












Çevre bekçi ile değil, akıl ve sevgi ile korunur.




"Yan yana duran ağaç topluluklarından çok daha fazlasıdır orman. Hayvanların ve bitkilerin yuvası aynı zamanda da sağladığı oksijenle, insanoğlunun hayat kaynağıdır. Tüm bunların yanında, toprağı; yani "yaşam"ı, en büyük tehdid olan erozyondan koruyan, su varlığımızı zenginleştiren bir örtüdür orman.

Ne yazık ki insanoğlu ormanın kendisine sunduğu tüm bu güzellikleri, faydaları görmezden gelerek kişisel çıkarlar uğruna ev yapmak, fabrika inşa etmek, tarla açmak, maden çıkarmak, kimi zaman sadece yok etmek için acımasızca ormanları kesiyor, yakıyor, işgal ediyor.


Kişisel çıkarlar uğruna tahrip ettiğimiz ormanlar Dünyamıza ve üzerindeki tüm canlılara hayata veriyor. TEMA Vakfı 21 Mart Dünya Ormancılık Günü ve Orman Haftası'nda Bir kez daha ormanların ve yeşil örtünün topraklarımızı erozyondan korumak için ne kadar önemli olduğunun altını çiziyor ve SİZİ, "dikili bir ağaca" sahip olmaya davet ediyor. Yapacağınız bağışlarla, bir fidanı toprakla buluşturabilir, Türkiye'nin çöl olma riskine karşı verdiğiniz bu 18 yıllık mücadelemizin haklı gururunu paylaşabilirsiniz.

Doğal ormanlarımızı koruyalım, ağaçlandırma çalışmalarına destek vererek orman varlığımızı arttıralım.

Türkiye Çöl Olmasın!

TEMA Vakfı " www.tema.org.tr

Bu bildiriden sonra durup bir düşünmek gerekiyor. Zira her geçen gün ormanlarımızın hızla azaldığı güzel ülkemde, yaşam kaynaklarının da bir yandan tükendiği gerçeğini hatırlatmadan geçemeyeceğim. Ormanlar bizim için hayat kaynağı; bu bilinçle hareket etmek hepimizin en önemli ödevi ve sorumlulukları arasında yer alır.

O halde "ne yapabiliriz?" sorusuna izninizle en kestirme ve kolayca bir cevap vermek isterim: Mesela, her alış-verişte verilen o süslü püslü ambalaj poşetlerini almasak diyorum... Bundan biz, hiç bir şey kaybetmeyiz; ama biliniz ki doğa, çok şey kazanacaktır! Özellikle boşa giden "karton çanta"lar için, ağaç kıyımına az da olsa bir katkımız olmaz mı dersiniz? Ben bunu hep yapıyorum; ve de altını çizerek "çevreye katkım olsun!" ifademe, şaşkın bakışlar arasında karşılık olarak "teşekkür" etmeyi de ihmal etmeyen çalışanların, nazikçe bir tebessümünü hak ediyorum! :)

Dünyada ortak bir çevre bilincinin oluşturulması dileğiyle...


Sevgi ve saygılarımla!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder