13 Kasım 2013 Çarşamba

Gel de Açıkla...





"Kalp temiz olursa dilden güzel sözler çıkar" Hz. Ali

"Türk Dil Kurumu (TDK), internet sitesinde bazı kelimelerin sözlük anlamlarının yanı sıra argo anlamlarını da birlikte verdi. Hiçbir uyarı yapılmadan verilen argo anlamlar tartışma yarattı.
2011'de güncellenen TDK sözlüğünde güncel Türkçe sözlük bölümünde kelimelerin anlamının yanında argo karşılığı da birlikte veriliyor. Bazı kelimelerin argo karşlılığı ise tepki çekiyor. Mesela... Kaldırım süpürgesi..." 31 Temmuz 2013

Bu haberle birlikte vallahi bir eğitimci olarak ne diyeceğimi bilemiyorum.. Zira çocuklarla iç içeyim... Çocuk işte... Meraklı... bulur buluşturur, sorar soruşturur...

Kitaplardan hatta özenle sözlükten bile bulup çıkarır ve.. 

"Öğretmenim bak ne yazmış..."

"Sözlüğün içeriği hakkında bilgi veren TDK Sözlük Uzmanı Betül Eyövge Yılmaz, Türk diline girmiş yazılı eserlerde ve gündelik hayatta kullanılan kelimelerin sözlüğe eklendiğini bildirdi. Argo sözlerin de dilin bir parçası olduğuna işaret eden Yılmaz, herkesin argo bir kelimeyi ailesine ya da arkadaşına soramayacağını belirterek, bu nedenle sözlüğün aydınlatıcı bir yönü olduğuna dikkat çekti." 31 Temmuz 2013

Şimdi bu habere göre artık anlıyorum ki, insan kaba söz bile etse, ettiği o sözün anlamını bilerek edecek'miş...

Pes!!!

Öte yandan...

"Gâvur" sandığım meğerse "Gav...t"mış...

Öncelikle "ne gâvur'u?"... filan demeyin,

Bugüne kadar, "gav...t" kelimesini zihnimde yer etmemişim ki...

O yüzden olsa gerek...

Ayrıca bu ayıp ve kaba sözcüğün düne kadar anlamını da bilmiyordum... 

Demek ki, TDK'nın bu anlamdaki bize sunmuş olduğu "hizmet"e başvurmam gerekiyormuş... 

Bu da benim "ayıbım"!

Ama...  TDK'nın yine bu anlamdaki çalışmalarının hakkını da verelim valla... 
Anlaşılan o ki.. gerekli(!)ymiş  bu "hizmet" :(

Neyse...

Önce neden "gâvur" sözcüğünü yazdığımı açıklayayım izninizle; olayın haber edildiği gün, internetten gazetelerin üst başlıktan geçtiği "Gav...t" haberini aynen bu şekliyle gördüm. Ancak zihnimden "gâvur" olarak geçti. Dahası sonundaki "t"yi zihnim algılamamış olsa gerek ki, göremedim... Görsem de hemen öyle bir çırpıda aklıma geleceğini de hiç zannetmem. Ki ondan olsa gerek beynim şipşak "gâvur" diye algılamış bile..  Dedim ya... zihinsel algı böyle bir şey olsa gerek.. Bir defa "gâvur" algıladım işte...  dolayısıyla üzerinde durmadan diğer haberleri takip etmeye devam ettim.

Ancak sonradan haberin detaylarını öğrendim... Öğrendim ama küçük dilimi de yuttum.. Ayy!.. İnanılır gibi değil...

Ertesi gün benim miniciklerimden bir tanesi yanıma geldi:

"öğretmenim, "Gav...t" ne demek?" Ah... ne diyeceğimi şaşırdım.. öyle ya, bunun sonunda bir de bu sözcüğü nereden işittin veya öğrendin" faslı var... ve refleks olarak yaptığım şey, duymazlıktan gelerek, çocuğuma yüksek bir sesle, "hemen yerine geçiyorsun" demek oldu.. Çocuğum benim... ne olduğunu anlayamadan hemen yerine geçti ve oturdu...

Ehh.. büyüklerimiz çok yaşasın.. N'apalım... bu yaşımda bu kelimeyi istemeden de olsa  zihnime yerleştirmiş oldum böylece... Üstelik anlamını da öğrenerek. Öğrendim öğrenmesine de şimdi beni karalar bağladı.. Ki, bu sözcüğün anlamını tekrar bana sorularsa "ben nasıl açıklarım "

Gel de açıkla... 



Sevgi ve saygılarımla!


Image"Haksızlık Karşısında Susan Dilsiz Şeytandır" Hz. Muhammed (A.S.)

2 yorum:

  1. Tamam argo ve küfür hayatın içinde ancak bizim amacımız bu argo ve küfürleri sözlüğümüzden/hayatımızdan çıkartmak/unutmak değil mi ?

    Öyleyse sözlükte yer alması neden ?

    Akıl almıyor...

    YanıtlaSil
  2. Merhabalar Tülay Gürdal.

    GÖK-TÜRK rumuzlu kardeşimizin yazdığı yoruma aynen katılıyorum. Kullanılmaya kullanılmaya unutulması ve yok olup gitmesi gereken bu argo kelimeleri siz gelin TDK'ya taşıyın. Orada devamlı canlı kalacak ve unutulması gerekirken, devamlı canlı ve taze kalacak.

    Bunlar ancak, mahkeme kaleminden bilirkişi sıfatıyla TDK'dan istenir, sadece o zaman sadece mahkeme yazışmalarında belki kullanılabilir.

    Ama internet üzerinden öğrenmek amacıyla başvuran insanlara bu bölüm kapalı olur. Zaten piyasada ekşi sözlük, uludağ sözlük vs. bir sürü her türlü argoyu içinde barındıran sözlük platformları var. Onlar ihtiyacı yeterince karşılıyorlar.

    Selam ve dualarımla.

    YanıtlaSil