23 Mart 2018 Cuma

"Hatay Bizim Canımız, Feda Olsun Kanımız!"



Atatürk'ün manevi kızı olan ve dünyanın ilk kadın savaş uçağı pilotu Sabiha GÖKÇEN'in 22 Mart doğum ve ölüm yıl dönümü.

Hatay davasının görüşülmekte olduğu yıllarda, bir aksam o zamanki Ankara'nın meşhur lokantalarindan Karpic'te Fransız elçisinin de katılacağı bir aksam yemeği verilir.Yemeğe ATATÜRK, Sabiha GÖKÇEN... katılmıştır.

Hatay için gözdağı vermek isteyen Atatürk'ten ilginç taktik. Fransız Elçi'yle buluşmasında kadın pilot Sabiha Gökçen'e havaya üç el ateş ettirdi.

Restaurantın silahlı basılması planını Atatürk ve ilk kadın pilot Gökçen'den başkası bilmiyordu.


https://www.youtube.com/watch?v=GLLEY3S9IiE

TABANCANI BELİNE TAK VE BURAYA GEL

1937'de Fransa'nın, Hatay'ı Suriye'ye devretmeye hazırlandığı yolundaki haberler, Ankara'da sert tepkiyle karşılandı. Atatürk, hemen Gökçen'i de bir parçası yapacağı gözdağı planını uygulamaya koydu. Atatürk, bir akşam Gökçen'e, 'Üniformanı giy. Tabancanı beline tak ve buraya gel. Bu akşam çok önemli bir görev daha vereceğim. Tarihi ilginç bir görev' dedi. Ata, bunu söylerken, Gökçen'e, 'Hatay konusundaki fikrin nedir?' diye de sordu. Gökçen de, 'Eskiden Girit için söylenirdi. Annemden dinlemiştim. 'Girit bizim canımız, feda olsun kanımız!' Aynı şeyi Hatay için düşünüyorum' dedi.

GÖKÇEN SALONU SİLAHLA BASTI

Atatürk ve beraberindekiler, akşam Ankara'nın ünlü restoranı Karpiç'e gitti. Fransız Büyükelçisi M. Ponceau ile elçilik erkanı da oradaydı. Fransızlar'a hitaben bir konuşma yapan General Kasım Sevüktekin, sonunda Fransızlar'ın Hatay'ın Türkiye'nin olduğuna karar vereceklerine inandığını ifade etti. Fransa Büyükelçisi, Sevüktekin'i ayakta alkışladı. Generalden sonra ortaya fırlayan Gökçen, şunları söyledi:

GEREKİRSE CANIMIZI VERİRİZ

"Generalim, Fransız dostlarımızın bu konuşmanızı değerlendirebileceklerini sanmıyorum. Fransa bir oyun içine girmiştir. Oyunun sonunda bizim olan toprakları Suriye'ye vermeyi planlamıştır. Fransa'nın oyununa gelerek Hatay topraklarını başkalarına bırakmayacağız. Biz gençler gerekirse bu işi silahlarımızla da halledebiliriz. Hatay bizim canımız feda olsun kanımız."

1 GÜN HAPİS YATTI

Gökçen, sözlerini tamamlar tamamlamaz, silahını çekip, üç el ateş etti. Bu olayın ardından Atatürk'ün emriyle Gökçen tutuklandı. Hakim karşısına çıkan Gökçen, milli hislerinin galeyana geldiğini ve bunun için kimseden emir almadığını söyledi.

Sorgu sırasında, Atatürk'ün kız kardeşleri Makbule Hanım ile Semiha İnanç da silahlarını havaya boşalttıkları için adliyeye gelmişlerdi. Yasa gereğince, üç kadın 24 saat hapis cezasına çarptırıldı. Mesaj yerine ulaşmış ve Fransa, Türkiye'nin kararlılığını görmüştü.


OLAY SONRASI BÜYÜKELÇİYE SÖYLEDİĞİ O CÜMLE

"Sabiha Gökçen'den böyle bir şey beklemiyorlar. Korumalar atlıyor polisler tutuklayıp karakola götürüyor. Atatürk yanındaki Fransız büyükelçisine dönüp "görüyorsunuz bu millet beni affetmez" diyor. Müthiş bir sahne bu. Dramatize etmeye müsait sahne değil. Silah çekeçeksiniz. Ankara Palas vesaire. Yapamadık, anlatamadık. Ama sahne olarak benim içimde çok yer etti. Çünkü Atatürk'ün iletişim dehası aslında. Hem onun yarattığı etkiyi büyükelçi üzerinde tahmin edersiniz."


Varlığıyla gurur duyduğumuz dünyanın ilk kadın savaş pilotu Sabiha GÖKÇEN'i saygıyla anıyorum...


Sevgi ve saygılarımla!


"Haksızlık Karşısında Susan Dilsiz Şeytandır" Hz. Muhammed (A.S.)

6 yorum:

  1. Sabiha Gökçeni ne kadar çok az tanıyormuşuz..🤔hiç böle tanımamıştık Sabiha Gökçen'i saygıyla anıyoruz..emeğinize sağlık Tülay hocam..🙂

    YanıtlaSil
  2. Evet Ertuğrul Bey... Milli kahramanlarımızı, mili değerlerimizi tanımadan, bilmeden yıpratıcı ne kadar söylem varsa hepsini, televizyon ekranlarından... hiç sıkılmadan söyleyen, aşağılayan tek milletiz herhalde... İlginize çok teşekkür ederim. Saygılarımla...

    YanıtlaSil
  3. Merhabalar.
    Bu eşsiz kahraman pilotumuz Sabiha Gökçen'i rahmetle, saygıyla, sevgiyle, minnetle ve şükranla anıyoruz. Sabiha Gökçen'in bu olayını ben de bilmiyordum. Çünkü, merak edip hiç araştırmadık ki! Bu hata benimdir. Daha böyle Sabiha Gökçen gibi kim bilir, ne kahramanlarımız vardır da haberimiz yoktur.
    Bu güzel, yararlı ve hatırlatıcı paylaşımınızdan dolayı, kaleminize ve yüreğinize sağlık ve mutluluklar dilerim değerli öğretmenim. Selam ve dualarımla.

    YanıtlaSil
  4. Duyarlılığınız için çok teşekkür ederim Recep Bey. Sizin de dediğiniz gibi daha nice kıymetli ve takdire şayan kahramanlarımız şüphesiz ki vardır. Onlara minnet ve şükran duygularımı yüreğimde hep hissedeceğim... Saygılarımla.

    YanıtlaSil
  5. Bu sahneyi hiç duymamıştım. Sâyenizde öğrenmiş oldum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlginize teşekkür ederim Recep Bey. Saygılarımla...

      Sil