29 Haziran 2015 Pazartesi

Daha Ne Kadar Erteleyeceğiz!!!




"Kant, dünyayı algılamamızda hem "duyu"ların hem de "us"un  rol oynadığını söylüyordu... İnsan aklı dünyayı algılayışta önemli bir rol oynar."

Ve insanların "etrafındaki şeylerin nedenini araştırmak gibi bir özelliği" olduğuna dair, "Sofi'nin Dünyası" kitabında verilen bir örneğe dikkat çekmek isterim:

"- Odanın ortasında bir kedi düşün. Odanın içine bir top yuvarlasak kedi ne yapar?
...topun arkasından koşar.

- Peâlâ, ya sen olsan odadaki. Önünden birden bir top yuvarlansa sen ne yapardın? Arkasından mı koşardın?

- Her şeyden önce dönüp topun nereden geldiğine bakardım.

- Evet, çünkü sen bir insansın. İnsan olduğun için de her olayın nedenini bulmak istersin. Nedensellik yasası senin bir parçandır." Jostein Gaarder, S.Dünyası sf:372


Dolayısıyla... şuan da  bölgemiz ve güney sınırımız kaynayan bir kazan... Ve plânı hazırlayanlar, bölge insanlarını tıpkı "odanın içine yuvarlanan topun arkasından koşan  kedi" gibi istedikleri şekilde yönlendiriyorlar.  Zira baksanıza, mübarek RAMAZAN ayının içerisinde olmamıza rağmen... aralıksız katliamlar devam ediyor... Kardeş kardeşi katlediyor.. Ölen de öldüren de "müslüman"... Bölgemiz etnik ve mezhepsel bir iç çatışma altında... Değerlerimiz, kutsallarımız hallaç pamuğu gibi  atılıyor... İnsanlar evlerinden barklarından en önemlisi de yurtlarından  ediliyor... Bölgenin demografik yapısı ırkçı ve mezhepçi yaklaşımlarla değiştiriliyor...

Sonuç: 

Kant'a göre; "insanın dünyayı algılayışını belirleyen iki tür koşul vardır. Birincisi duyularımızla algılamadan önce hakkında bir şey bilemeyeceğimiz dış koşullar ki buna bilginin maddesi diyebiliriz. İkincisi de... insanın içinde olan koşullar ki buna da bilginin biçimi diyebiliriz."

O vakit, daha fazla kan dökmeden, ülke bütünlüğümüz parçalanmadan  "dönüp topun nereden geldiğine bakma"daha ne kadar erteleyeceğiz!!!



Sevgi ve saygılarımla!




"Haksızlık Karşısında Susan Dilsiz Şeytandır" Hz. Muhammed (A.S.) 




1 yorum:

  1. Maalesef ülkemizin doğusu içler acısı bir durumda..Ve sanmıyorsam ordumuz savaşa hazırlanıyor gibi bir durum var..Atatürk,ün (yurtta barış,dünyada barış) sözü şimdi çok daha anlamlı..

    YanıtlaSil