17 Kasım 2016 Perşembe

"Kimsenin babası değildir."



İhlas ne demektir?

"İhlas, samimi olmak, dine içten bağlanmak, dinin esaslarını sırf Allah rızası için uygulamak, her türlü hurafe ve batıl inançlardan samimiyetle arınmaktır."

Gurur duyuyorum...

Geçen yıl mezun ettim, bu yıl 5. sınıf oldular,

Tatlı öğrencim heyecanla anlatmaya başlıyor:

"Öğretmenim, bugün din dersimiz vardı..."

Din dersi kitabımızda İhlas Sûresi'nin Türkçe anlamı şöyle açıklanmış:


"De ki: O Allah'tır, bir tektir. Allah sameddir (Her şey ona muhtaçtır. O hiçbir şeye muhtaç değildir.). Ondan çocuk olmamıştır (Kimsenin babası değildir.). Kendisi de doğmamıştır (Kimsenin çocuğu değildir.). Hiçbir şey ona denk ve benzer değildir."

Dolayısıyla, "Öğretmenim, Allah erkek mi, "Kimsenin babası değildir" diye yazılmış. Hem Allah'ı insan gibi görmek olur mu? Onun için din dersi öğretmenimize itiraz ettik..."

O sebeple bu önemli detayı sorgulayarak fark ettiren bu muhteşem çocuklarla ne kadar gurur duysam azdır. Zira  bu yaşta, bu kadar derinlemesine idrak ederek sorgulamaları gerçekten olağanüstü!..

Öte yandan...

Burada "Her şey ona muhtaçtır", "Ondan..", "Hiçbir şey ona..." ifadelerindeki "o" ile   Yüce Allah'tan bahsedilmektedir. Dolayısıyla "o" büyük harfle yazılır ve de kesme işareti ile ayrılır. Zira bu durumun, her şekilde özenle ve hassasiyetle çocuğun zihnine yerleştirilmesi esas olandır.

Ayrıca elimde olan iki Kur'an-ı Kerim mealinden ve internet üzerinden yaptığım  araştırmalarımdan edindiğim bilgilere dayanarak diyeceğim,  söz konusu ayet için, "Kimsenin babası değildir.", "Kimsenin çocuğu değildir." ifadelerine rastlamadım. Ancak Diyanet'in sitesindeki "Kur'an portalı"nda bu ifadeleri aynen okudum.

Hâl böyle olunca Yüce Allah'ı cinsiyetle sınıflandırmak gibi bir algının yaratılmasıyla birlikte, diğer Kur'an-ı Kerim  meallerinde göremediğimiz bu türden "ifadeler"e yer vermek ne kadar doğrudur, bilemiyorum...



Sevgi ve saygılarımla!


"Haksızlık Karşısında Susan Dilsiz Şeytandır" Hz. Muhammed (A.S.)

8 yorum:

  1. Benim kişisel görüşüme göre burada, kitabı yazanlar Hz. İsa için hıristiyanlıkta "Tanrı'nın oğlu" anıştırmasına karşıt olmak üzere yazmışlar. (İyiniyetli bir yorum)
    Ancak elbette küçük zihinler bu tür dinlerarası tartışmaların ayırdında olamazlar. Daha tefsir nitelikli kitaplarda yetişkin okurlara bunların ayrıntısıyla açıklanması daha doğru olur.

    YanıtlaSil
  2. BU ÖNEMLİ VURGULAMALARI YAPARAK EĞİTİM VERDİĞİNİZ İÇİN SİZİ KUTLUYORUM.

    YanıtlaSil
  3. Merhaba Sevgili Tülay Öğretmenim,

    Şuan 5.Sınıfta olup sorgulama yeteneğine sahip olan yetiştirdiğiniz güçlü öğrenciler gelecekte hem iş hem özel yaşamlarında da aynı meziyetlere sahip olacaklardır, bu sebeple çok şanslı olduklarını belirtmek isterim. Bazen bu durum onları zora sokabilir, evet sma eğilmek yok. Şahsım adına ve aynı zamanda yine sizin yetiştirdiğiniz bir birey olarak hem iş hem özel hayatımda zaman zaman sorgulamanın ve sivrilmenin beni de zora soktuğunu görebiliyorum. Her ne kadar günümüzde devir birilerine yaranma devri olsa da hayatta gerçek başarıya hiçbir zaman bu tarz insanlar sahip olamayacaktır çünkü hep birilerinin yalakası olarak eğilmeye mahkumdurlar.
    Haksızlıklar karşısında susmamamızla ve karşımızda kim olursa olsun yanlışa yanlış diyebilme ve koşulsuz kabullenmek yerine sorgulayabilme özelliği olan tüm insanlarla gurur duyuyorum. Her ne kadar bu yüzden bazılarınca sevilmesekte bunlara ancak güler geçeriz hatta bizi daha çok kamçılar.
    Eminim ileride öğrencileriniz de bu yüzden kendileriyle gurur duyacaklar. Size; şahsım, yetiştirdiğiniz ve yetiştirmekte olduğunuz öğrenciler adına teşekkür ederim...

    Sevgi ve saygılarımla...

    YanıtlaSil
  4. Her insan sorgulamalı blogunuzu takipe aldım kendi bloguma da beklerim saygılarla :)

    YanıtlaSil
  5. Merhabalar Tülay Öğretmenim.
    Sorgulayan bir nesil yetiştirdiğiniz için emeğinize, yüreğinize sağlık ve mutluluklar diler, teşekkürlerimi sunarım.

    Ben hemen önyargılı davranmadan konuya şu açıdan yaklaşmak istiyorum. İhlas suresinin 3. ayetinin "Ne doğurmuştur O, ne doğurulmuştur" mealini 5. sınıf öğrencisine izah edebilmek için "kimsenin babası değildir" şeklinde parantez içi bir açıklama kullanılmış olabilir. Aslında böyle bir açıklama ya da izah tarzı doğru değildir. Parantez içi ilavelerin "kaçınılmaz bir zorunluluktan doğduğunu öne süren yaklaşımlara katılmıyorum" Yazım hatasına katılıyorum çünkü; Allah'ın yerini tutacak şahıs ve işaret zamirlerinin büyük harflerle ve eklerinin de yukarıdan apostrof tırnak ile ayrılması gerekir.
    Selam ve dualarımla.

    YanıtlaSil
  6. Efendim biz de siz ve sizin gibi öğretmenlerle gurur duyuyoruz! :)

    YanıtlaSil
  7. Yorumlamak sorgulamak mantığa dayalı hurafelerden uzak olursa doğrulara daha çabuk ulaşırız...sevgi ve dostlukla

    YanıtlaSil
  8. Ben Derya.Bu yazıyı kitabımda sonrada fark ettim.Siz bize geçen sene söylemiştitniz Allah'ı asla ama asla insana benzetmeyin diye.Bu yazıları yazanlar eğer Allah'ı insan olarak görüyorsa insanı insan mı yaratmış oluyor?

    YanıtlaSil