Tanrıların, hep yeniden aşağıya yuvarlanacak olan taşı tepeye çıkarmakla cezalandırdıkları Sisifos, cezasını bilinçli olarak kabullenmiştir, tekrar yuvarlanacağını bildiği halde taşı bütün gücüyle yukarı taşır.
"Bir mutluluk kitabı yazma isteğine kapılmadıkça, uyumsuzu bulamaz insan. "Daha neler! Böylesine dar yollardan mı?.." Ama bir tek dünya var yalnızca. Mutluluk ve uyumsuz aynı yeryüzünün iki oğlu. Birbirlerinden ayrılamazlar. Yanlışlık mutluluğun ille de uyumsuzun bulunuşundan doğduğunu söylemek olurdu. Uyumsuz duygusunun mutluluktan doğduğu da olur. "Her şeyin iyi olduğu yargısına varıyorum," der Oidipus, bu söz kutsaldır. İnsanın vahşi ve sınırlı evreninde çınlar. Her şeyin tükenmediğini, tüketilmediğini öğretir. Bu dünyaya doyumsuzluğumuz ve yararsız acılardan hoşlanmamız yüzünden gelmiş bir tanrıyı kovar bu dünyadan.Yazgıyı bir insan işi yapar, insanlar arasında sonuçlandırılacak bir işe dönüştürür.
(...)
İnsanın kendi yaşamına yöneldiği bu yüce anda, Sisifos, kayasına dönerken, kendsince yaratılan, belleğinin bakışı altında birleşen, hemen sonra da ölümüyle kapanan yazgısı olan bu bağsız eylemler dizisini seyreder. Böylece, insansal olan her şeyin tümüyle insan kaynaklı olduğuna inandığını gösterir, görmek isteyen ve karanlığın sonu olmadığını bilen kördür, hep yürümektedir. Kaya hâlâ yuvarlanır durur.
Sisifos'u dağın eteğinde bırakıyorum! Kişi yükünü önünde sonunda bulur. Ama Sisifos tanrıları yadsıyan ve kayaları kaldıran üstün bağlılığı öğretir. O da her şeyin iyi olduğu yargısına varır. Bundan böyle, efendisiz olan bu evren ona ne kısır görünür ne de değersiz. Bu taşın ufacık parçalarının her biri, bu karanlık dağın her madensel parıltısı, tek başına bir dünya oluşturur. Tepelere doğru tek başına didinmek bile bir insan yüreğini doldurmaya yeter. Sisifos'u mutlu olarak tasarlamak gerekir." Albert CAMUS, Sisifos Söyleni sf:140-141
Dolayısıyla...
"Camus saçma kavramını işte bu noktada tanımlar: boşuna olduğunu bildiği halde direnen insan. Yaşamın anlamı ancak, dünyanın saçmalığını ve yenilginin daima tekrarlanacağını bile bile kötülüğe direnmek olabilir, insanlığa gerçek boyutlarını ancak bu başkaldırı kazandırabilir." Sisifos Söyleni, Can Yayınları arka kapak yazısından.
Dün Büyük Türk milleti vatandaşlık görevini yapmak üzere sandığa gitti...
Aydınlık yarınlar ve mutlu günler Büyük Türk milleti ile olsun...
Sevgi ve saygılarımla!
"Haksızlık Karşısında Susan Dilsiz Şeytandır" Hz. Muhammed (A.S.)
kırılan yumurtanın yeniden sağlam bir yumurta olması,ölen bir insanın canlanması,en son geleceği bilindiği halde bir atın birinci geleceği umuduna kapılması gibi..insan son derece inatçı ve direnç gösteren bir varlık olduğunu kanıtlamış oluyor..bunların anlamı şu aslında,"hiç ölmeyecekmiş gibi yaşamak ve yaşıyorum öyle ben de varım.."
YanıtlaSilpardon Tülay hocam ,cümleleri yanlış telafuz etmişim.. "Düşünüyorum öyleyse ben de varım" demem gerekirken başka türlü demişim..:)) doğrusu bu..
YanıtlaSil