9 Eylül 2018 Pazar

İzmir'in Dağlarında Çiçekler Açar


9 Eylül 1922 İzmir'in düşman işgalinden temizlendiği ve 26 Ağustos'ta başlayan Büyük Taarruz harekâtı sonucu yedi düveli dize getiren Türk ordusunun  Yunan işgali altındaki İzmir'in bağımsızlığına kavuştuğu gündür.

İngiltere'nin kendi çıkarları doğrultusundaki baskıları münasebetiyle  Yunanlıların  topraklarımızı işgale kalkışması neticesinde, yani 9 Eylül 1922 tarihindeki Yunanalıların uğradığı yenilginin hemen iki gün sonrasında Yunanistan kralı tahttan indirildi. Yeni Hükümet, Anadolu’yu işgal etmeye kalkanları "Savaş suçlusu" ilan etti.

Kısaca Anadolu’yu işgal edenler, Yunanistan’da vatan haini ilan edildi.

Ve...

Yargılama 28 Kasım 1922 günü sona erdi. Yunan Mahkemesinin kararına göre, Anadolu’yu işgal eden hükümetlerin sorumluları "vatana ihanet" suçunu işlediler.

Hal böyleyken, Üç başbakan (Eski Başbakanlardan Dimitri Gunaris, Eski Başbakan Petros Protopapadakis, Eski başbakan Nikolaos Stratos) ve iki bakan (Dışişleri Bakanı Georgias Baltatsis, İçişleri Bakanı olan işgalci general Georgios Hacianestis), kurşuna dizilerek öldürüldüler.

Demem o ki...

Türklerin azim ve kararlılığı dün olduğu gibi bugünde aynen geçerli... Ve Büyük ATATÜRK'ün "Hak kuvvetin üstündedir" sözü çerçevesinde hakkımız olan vatan topraklarımızı asla ödün vermeden kanımızın son damlasına kadar korumaya kararlı olduğumuzu bilmeyenler ya da  unutanlar için,

9 Eylül 1922 bir kapaktır!


Ne mutlu Türk'üm diyene!




Sevgi ve saygılarımla!


"Haksızlık Karşısında Susan Dilsiz Şeytandır" Hz. Muhammed (A.S.)

4 yorum:

  1. 9 Eylül İzmir'in kurtuluş günü,hepimize kutlu olsun..✔ İzmir'in işgali sonrası Yunanistan'da yaşanan bu ayrıntıyı (3 başbakan 2 bakan kurşuna dizilerek öldürülmesini ) hiç duymamıştım..çok enteresan,sayeniz de öğrenmiş oldum emeğinize sağlık Tülay hocam..🙂

    YanıtlaSil
  2. Evet Ertuğrul Bey ne yazık ki işgalci Yunan Hükümetinin yargılandığından haberdar değiliz. Bu arada aynı suçtan yargılanan Prens -Andrev- de kaçtı. Öte yandan "vatan haini" ilan edilen bu şahıslar için ilginç olan yanılmıyorsam geçtiğimiz yakın yıllarda mahkeme kararıyla itibarları iade edildi. İlginize çok teşekkür eder saygılar sunarım.

    YanıtlaSil
  3. Tarihe tuttuğunuz ışık hepimizi aydınlatıyor. İzmir'in dağlarında her daim çiçekler açacak. Biz her İzmir'li bunun bilinciyle büyüdük, çocuklarımızı da bu bilinçle büyütüyoruz. Biz İzmirliler Mustafa Kemal'in askerleriyiz, Hasan Tahsin (Osman Nevres) 'in , Şehit Kubilay' ın torunlarıyız.

    YanıtlaSil
  4. Çok teşekkür ederim ilginize ve teveccühünüze... Ne mutlu Türk'üm diyene! Saygılarımla esen kalınız.

    YanıtlaSil