24 Temmuz 2020 Cuma

Lozan Bayramı'mızın 97. Yıl Dönümü...




Atatürk, Lozan Antlaşması -24 Temmuz 1923- için;

"Lozan Antlaşması, Türk milleti aleyhine, asırlardan beri hazırlanmış ve Sevr Antlaşmasıyla tamamlandığı zannedilmiş, büyük bir suikastın yıkılışını ifade eden bir belgedir. Osmanlı devrine ait tarihe eşi geçmemiş bir siyasi zafer eseridir." NUTUK

LOZAN, Türklerin BATI’ya karşı kazandığı yegane siyasi başarıdır!

Sevr'in yırtılıp çöpe atılmasıdır. 

Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin tapusudur!

Dolayısıyla...

Lozan Barış Antlaşması; tarihin derinliklerinde, vatan-millet sevgisi, derin öngörü ve cephedeki yenilmezliğiyle, masadaki diplomatik başarısıyla ATATÜRK’ün ve İNÖNÜ'nün eşliğinde kahramanca direnen o sorumlu  muhteşem ekibin  eseridir!

Ne mutlu Türk'üm diyene!




Sevgi ve saygılarımla!



"Haksızlık Karşısında Susan Dilsiz Şeytandır" Hz. Muhammed (A.S.)

4 yorum:

  1. Aynen Lozan Türkiye'nin büyük bir kazanımıdır..Eğer Lozan,yerine Sevr kabul edilmiş olsaydı,bugün Türk ulusu Doğu ve Batı Anadolu ile Karadeniz bölgesinin ortasında küçük bir bölgede,şehir/kasabada (tıpkı Filistin gibi) sıkışıp kalacaktı..Halen bunu anlamayan zihniyetler Lozana iftira atıp duruyorlar maalesef..Elinize emeğinize sağlık Tülay hocam..😊

    YanıtlaSil
  2. Evet Ertuğrul Bey, İstanbul işgal altında değil miydi? Sultan Vahdettin kimin gemisiyle kaçtı? Ülkesini, milletini niçin terk etti?!.. Dolayısıyla ATATÜRK'ün sayesinde İstanbul'da ve vatanımızın her köşesinde çan sesi yerine, gurur ve onurla EZAN sesi duymaktayız. Bu durumu görmemek, Cumhuriyet'imize ve ATATÜRK'ümüze saldırmak emperyalizmin ekmeğine yağ sürmek demektir. Ne mutlu Türk'üm diyene! Saygılarımla.

    YanıtlaSil
  3. Merhabalar.
    Lozan mutlaka bir kazanımdır. Ancak, Lozan ile ilgili o kadar çok şeyler konuşuluyor ki, ben içinden çıkamadım.

    Kaleminize ve yüreğinize sağlıklar diler, eğer gerçekten Lozan bir bayram olarak kutlanmayı hak ediyorsa, ben de yürekten kutluyorum.
    Selam ve muhabbetlerimle.

    YanıtlaSil
  4. Lozan Antlaşması hakkında elbette karşı söylemler olacaktır ki, millet ikiye bölünsün...

    İngiltere Başbakanı Lloyd George: "Lozan uygarlığın başarısızlığıdır. Her şey sona erince İsmet’in gülümsemesine şaşmamalıdır. Ankara’dan alınan haberlere göre barış orada büyük bir Türk zaferi olarak karşılanmıştır ve gerçekten de öyledir."

    ABD’li diplomat, James Gerard: "Lozan’da Hıristiyan medeniyeti çarmıha gerilmiştir." diyor.

    İngiliz Diplomat Sir Andrew Ryan: "Lozan’da onursuz bir barış imzaladık. Bu İngiltere’nin şimdiye dek imzalamış olduğu anlaşmaların en uğursuzu, en mutsuzu ve en kötüsüdür." der.

    İngiliz tarihçi Arnold Toynbee: "Lozan’da müttefikler, Türk ulusçularının yaklaşık olarak bütün taleplerine boyun eğdiler. Yenilgiye uğratılmış ve görünürde yıkılmış olan bir ulus, yıkıntıların üzerinden yükselerek, kesinlikle eşit koşullar içinde dünyanın en yüce uluslarının önüne çıkarak hemen hemen her ulusal dileğini kazanmıştır." söylemiştir

    İngiliz Devlet Adamı Churchill, Lozan için : "Türklerin yeniden Avrupa’ya girmeleri Müttefikler için en kötü aşağılanmadır. Müttefiklerin zaferi hiçbir yerde Türkiye’deki kadar tam olmamıştı. Şimdi galibin gücü, hiçbir yerde Türkiye’deki kadar gösterişli bir şekilde aşağılanmamıştır. Ve sonunda başarılı bir savaşın bütün meyveleri, uğrunda binlerce askerin yaşamını verdiği Gelibolu, Filistin, Mezopotamya başarıları, bunların hepsi bir utanç içinde sona ermiştir."

    En önemlisi de Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni kuran ve olayların içinde yer alan ATATÜRK'ün NUTUK'da söylediğidir!

    En derin saygılarımla ilginize teşekkür ederim Recep Bey.

    YanıtlaSil