8 Şubat 2009 Pazar

"Merhaba Gençler ve Her Zaman Genç Kalanlar"











****
Ülkemizde her geçen gün sanatçının yozlaştırıldığı bir dönem yaşıyoruz. Belki bu tüm dünyada böyle olmaya başladı da diyebiliriz. Zira ahlâkın yerle bir olduğu anlayışa teslim olduğumuzu düşünürsek, gerçek anlamda sanatçılara önem verilmediği gibi, yerlerini de çoğunlukla niteliksiz kişiler almıştır. Bunun sonucu olarak da bizlere sanatçı diye dayatılan bu kişilerin, magazinsel yaşamları ön plana çıkartılıp, gerçek manada sanat ve sanatçılar neredeyse unutulmaya terk edilmiştir. Buradan da anlaşılacağı üzere çocuklarımız ve gençlerimiz sanattan uzaklaşmakta ve asıl sanatın toplum üzerindeki önemini kavrayamamaktadırlar.
*
******
*

Sanat her alanda toplumların aynasıdır. Mesela, Türk halk müziğini ele alırsak; kendi hayatımızdan kaynaklanan duygu, düşünce ve zevklerini işleyerek dile getiren, yani ait oldukları toplumun kültürünü yansıtan sözlü ve sözsüz ezgilerdir.O halde sanatla kültür içiçedir diyebiliriz. Hemen örneklendirmek istiyorum; Aşık Veysel Anadolu'nun bağrından çıkan ve Anadolu insanının o samimi, temiz ve insancıl duygularını temsil etmekle birlikte, gerçek anlamda Türk halk müziği sanatçısıdır. Yani ozanlarımızın pirî konumundadır. Bu anlamda da şiirleri, türküleri değerini kaybetmeden, geçerliliğini dün olduğu gibi bugünde muhafaza eden, insan ahlâkını ve hayatı temsil etmektedir. Aşık Veysel'i dinlerken kendi öz kimliğimizle varlığımızı hissediyor yaşamı anlamaya çalışıyoruz. İşte sanatçı da bu olsa gerek. Yoksa bugün olduğu üzere vasıfsız kişileri "sanaçı" diye takdim etmelerinde ve sanatın ayaklar altında çiğnenmesinde olduğu gibi değil elbette.
*
*****
*
Santçılar aynı zamanda toplumsal olaylara, duyarlılık çerçevesinde ve insani bakışlar esas alınarak kitlelere mesaj verme olanaklarına sahip kimselerdir. Burada hemen yine bir örnek vermek istiyorum; Bush Irak’a girmeye karar verdiğinde Amerika'lı meşhur Dixie Chicks (Country Müziği) adlı grup; 10 Mart 2003'te Irak'ın işgali öncesi Nataile Maines, Londra'daki Shepherd's Bush Empire Tiyatrosu'ndaki konserde şarkı arasında topluluğa:
"Bilmenizi isteriz ki, ABD başkanının Teksas'tan çıkmış olmasından utanç duyuyoruz." demesiyle savaşa karşı bir tepki koymuşlardır.
*
******
*
Türk müziğinin özgün seslerinden biri olan Cem KARACA; 8 Şubat 2004'de aramızdan ayrıldı. Cem KARACA sesiyle, yorumuyla bir döneme imzasını atmış ve günümüzde ise şarkılarını dinlerken hâlâ keyif aldığımız bir sanatçıdır. Müziklerinde çoğunlukla toplumsal sorunlara yer veren ve yine Anadolu (rock) rak -geniş bir anlama sahip, keskin sınırları olmayan bir tarz- müziği diye nitelendirilen üslûbuyla kendisini efsane kılmıştır. Askerliği sırasında Anadolu'nun ilkokul kitaplarında anlatıldığı gibi olmadığını fark eden Cem KARACA, asker arkadaşının çaldığı bağlama ise onu bambaşka diyarlara taşımıştır. Bir zamanlar ilkel ve sıkıcı bulduğu müziğin kendi duygularını anlattığını keşfetmiştir. Bundan sonra yaptığı müziklerle kitleleri arkasından sürükleyen ve sesiyle, yorumuyla, üslûbuyla Türk rak müziğindeki en önemli sanatçıların arasında yer tutmuştur. Güçlü bir Anadolu rak kültürü yaratmıştır.
*
******
*
1967'de askerlik dönüşü Apaşlar grubuna katıldı. Daha sonra Kardaşlar, Moğollar, Dervişan, Edirdahan'ı kurdu. Yaşamının son yıllarında Barış Manço'nun efsanevi grubu Kurtalan Ekspres'le birleşerek konserler verdi. Merhum Karaca'nın "Merhaba gençler ve her zaman genç kalanlar" cümlesini sizlerle paylaşırken, Cem KARACA'yı ölüm yıl dönümü münasebetiyle kendisini bir kez daha saygıyla anıyor, Allah'tan rahmet diliyorum. Sevgi ve saygılarımla!
NOT:
http://tr.sevenload.com/videolar/c8iZ3Kr-Cem-Karaca-Islak-Islak adresin üzerini tıkladıktan hemen sonra, Cem KARACA'nın o güçlü sesiyle muhteşem yorumunu isterseniz DİNLEYEBİLİRSİNİZ.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder