17 Şubat 2009 Salı

İyi ki var!..











*
*
*
*
*
*
*
Hayatımızda hiç "iyi ki var!" dediğimiz kaç sefer olmuştur? Ya da bu ifadeyi son defa ne zaman aklımızdan geçirdik diye, bir soruyla düşüncelerime yer vermek istiyorum. Zira o kadar çok sıkıntılı ve baskılı bir hayat yaşıyoruz ki, bu iç huzuru veren ifadeyi kullanmak belki de mutluluğun en güzel anlatımı olsa gerek diye düşünüyorum.
*
*****
*
İnsan hayatında o kadar çok değerler var ki; bunları saymakla bitiremeyiz. Ancak bazıları yaşamsal değer içermektedirler. Mesela, hayatımızı idame ettireceğimiz ve olmazsa olmazlar içerisinde olan vatan toprağı; bunun bir parçası olan bağımsızlık; bunları bir arada temsil eden aidiyet duygumuzu güçlendiren ulus-devlet olgusu. İşte bu kavramlar ve olgular bizlerin birinci derecede "İyi ki var!" diyebileceğimiz yaşamsal varlıklardır. Evet bu kavramları şu anda elde edebilmek için çırpınıp ölüm kalım mücadelesi veren milyonlarca insanlar var. Çok değil; biz de ulus olarak 1919 yılında aynı mücadeleyi vererek bugün bu yaşamsal değerleri elde edebildik. O halde büyük Atatürk için "iyi ki var!" ifadesini kullanmak bizlere gurur veriyor.
*
*******
*
Evet yine bu huzur verici cümleyi anne babalarımız, çocuklarımız, sevdiklerimiz için de kullanırız. Onların varlıkları bizlere, yaşamı anlamlı kılmaya muktedirdir. Varlıkları ne kadar büyük mutluluk ise, yoklukları da bir o kadar derin acılar içerir. Yokluklarını düşünmek dahi istemeyeceğimiz kıymetteki bu kişilere, hani nasıl bir duyguyla karşılık vereceğimizi zaman zaman kestiremeyiz. İşte öyle bir duygunun cevabı belki de "iyi ki var!" ifadesidir. Şüphesiz ki bu ifade, yüzümüzdeki tebessümle etrafa mutluluk saçacak kadar derindir.
*
*****
*
Herşeye rağmen güzel şeylerin farkına vararak yaşamak ve bunların kıymetini bilmek; herhalde mutlu olmanın en başta geleni olarak düşünüyorum. İşte onun için "İyi ki var!" demesini bilmeliyiz. Sevgi ve saygılarımla!

2 yorum:

  1. Gerçekten iyi ki varsın Ulu önderimiz. Ama yokluğunu derinden hissediyoruz. Teşekkürler. Serkan Alpaslan

    YanıtlaSil
  2. gercekden ıyıkı var olmus keske zamanımızın genclerıde onun yolundan gıdebılse hasan ŞENOCAK

    YanıtlaSil