2 Nisan 2010 Cuma

Ruhun Zekayla ve Beceriyle Mayalandığı Sanat; TİYATRO















"Tiyatro, adamı insan eden sanattır"



27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü; insanın insanı insana, insanla anlatımıdır tiyatro. Ve hayatımızın bir parçasıdır aslında... Üstelik güzel sanatların en çekicisidir tiyatro. Bizleri eğitirken eğlendiren; eğlendirirken düşündüren, hayatın içinde var olan umudun, acının, sevincin , neşenin ve hüzünün anlatımıdır. Burada insanın hayatının bir çırpıda anlatımı vardır... Bir arada yaşayan insanların birlikte güldüğü, birlikte ağladığı ve hep birlikte düşündüğü tiyatro salonları... Kısaca insani duyguların yaşanıldığı yerlerdir buralar.


Tiyatro; köy seyirlik oyunları, orta oyunu, gölge oyunu ve meddahlık olarak bizim kültürümüzde çoktan yerini almıştır. Ancak içinde bulunduğumuz zamanda ne yazık ki bu güzel alışkanlıklar, yerini televizyonlara teslim etmiştir. İnsanları "aptallaştıran" uyuşturan, sorgulamadan uzak bir yaşamın parçası haline getiren televizyonlar sayesinde, sözde eğlenceyi bir takım şarlatanların elinde oyuncaklaştıranlar, insanı insan yapmaktan öteye geçtiler... Her alanda bizi teslim alan televizyonlar sayesinde, topluca bir yozlaşmaya sürüklendiğimizi fark etmek için daha nasıl bir durum yaşamamız gerektiğini, kendi kendimize sorgulatmak isterim!


Sanattan uzak kalmak bir toplumun yok olması demektir. Zira insan ve sanat birbiriyle paraleldir. Bunların tehlike altına girmesi insanın geleceğinin büyük endişeler içerisinde olması anlamı taşımaktadır; ki şu anda da sanat öyle bir durumda maalesef...


İnsanlığın bulunduğu sorunların çözümlerini arayanlar arasında bilim adamları, felsefeciler, toplumun kanaat önderleri ve şüphesiz ki sanatçılar en önde yer alacaktır. İşte bu durumda sanatın önemini bir kez daha çok iyi okuyarak, gereken hassasiyeti göstermek zorunda olduğumuzu belirtmek isterim. Ancak sanat dediğimizde televizyonlardan bizlere dayatılarak, zorla kabul ettirilmek istenen şarlatanlıklar değildir!!!


Sözün özü, tiyatrosuz toplumlar, yeni doğmuş bebek gibidirler diyerek, düşünen, sorgulayan toplumların var olması dileğiyle...


Sevgi ve saygılarımla!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder