26 Mayıs 2014 Pazartesi

Diyarbakır Olmuş DiyarBETON

















Dedim ya, Diyarbakır'a geziye gittik... Bu harika ilimizi ve gezimizi keyifle taçlandıran bir akşam yemeği sefamız oldu. Hani... türkülere, hikayelere, şiirlere, kitaplara konu edilen ve Dicle Nehri kenarında yer alan Kırklar Dağı. Bu dağ aynı zamanda buranın seyir tepesi olarak anılmaktadır. Zamanında kırk evliyanın dağdaki mağaralarından birine girip bir daha çıkmadıkları rivayet edildiği için  dağa "Kırklar" adının verildiği söyleniyor.


"Eyvan" gecesi, sıra gecesinin Diyarbakır usulü olanı. Eyvan "avlu" demek. Eskiden konu komşu, mahallede bir evin "avlusunda" toplanır, eğlenirlermiş.

Hal böyle olunca, hazır Diyarbakır'dayız biz de bu geceyi tarihi Erdebil Köşkü'nde yaşadık.  Doğası, havası inanılmaz güzel... Tabii içindeki dostlar da güzel olunca bizim de mutluluğumuz katmerlendi..

Her şey güzel güzel olmasına da, karşımızda insanı derinden sarsan ve o canım güzelliği yok eden,  Diyarbakır'ın tam kalbine saplanmış bir hançer gibi ucube binaların inşaasına  başlanmış, Kırklar Dağı'nın imara açıldığını gördük. O muhteşem güzelliği yok edecek bu binalara imar izni "nasıl verilir?" diye insan sormadan edemiyor doğrusu...   Vallahi inanılır gibi değil! Aynı duygular herkesin yüreğini yakıyor. Ki bu durum, Diyarbakır halkını da gerçekten mutsuz ettiği söylendi..

Anlaşılan o ki, Diyarbakır Belediye Başkanı asıl ilgilenmesi gereken bu önemli sorunları unutmuş... 

Yazık ki bu durum hem Diyarbakır'a, hem Diyarbakırlılara, hem de Diyarbakır'ın tarihine ve kültürüne  bir ihanet olarak kalacaktır! Dolayısıyla korunması gereken tarihi bir mirasımız daha yok edilmenin eşiğinde...

Tarihten gelen halkın mirası, halka bile sorulmadan talan ediliyor...


Sevgi ve saygılarımla!


"Haksızlık Karşısında Susan Dilsiz Şeytandır" Hz. Muhammed (A.S.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder