22 Nisan 2015 Çarşamba

Bilim Dünyası ve Türkiye Bir Cevherini Kaybetti...



"Türkçe giderse Türkiye gider" demişti...

"Türkçe eğitim yapılmazsa bilim olmaz" diyen ve 26 yaşında dünyanın en genç profesörlük ünvanını kazanan bu gönül +bilim insanının varlığından  ne yazık ki yeterince erken haberdar olamadım. Bu burukluk içerisinde kitaplarını okudukça çocuklarıma tanıtmak, önüme kim çıkarsa ondan bahsetmeyi artık en başta gelen sorumluluğum ve vatandaşlık görevim olarak bildim...

Oktay Hoca'mızı televizyonlardan izlemek benim için bambaşka bir heyecandı.  Hatta onun çıkacağı programlardan haberdar olduğum zamanlarda neredeyse  dünyayla iletişimimi kesecek kadar büyük bir coşkuyla ve zevkle takip etmişimdir sayın hocamızı.

Dolayısıyla.. onun ölüm haberi canımı çok acıttı...

Sayın Oktay SİNANOĞLU ile söyleşi yapmayı çok isterdim. Zira isterdim ki onu tüm öğrenci-veli çevrem tanısın ve onunla gurur duysunlar... Bu düşünce ile Oktay Bey'le iletişim kurmanın yollarını aradım...

Ve.. eşi Dilek Hanım'la birkaç kez bu çok istediğim iletişimi kurmayı başardım. Ancak o zaman için Amerika'da olduklarını öğrendim. Türkiye'de olsalardı kim bilir belki de bu çok istediğim söyleşiyi bir şekilde yapmayı başarabilirdim, ama olmadı.

Sayın Hoca'mızın bilimsel yönünün dışında bir Türk ve Türkçe sevdalısı olduğunu buradan hatırlatmak için Oktay SİNANOĞLU Türk Aynştaynı, Söyleşi: Emine Çaykara'dan kısa bir alıntıyla onu saygı ve sevgiyle yad etmek istiyorum:




"... En korkunç şey, kafaların sömürgeleştirilmesidir. Ve bizde bu oldu artık. İnsanlar aldırmıyor ve kafalar sömürgeleştirilince senin neyin varsa alıp götürürler. Topraklarını da alırlar, sen de orada köle olursun. Doğru düzgün Atatürk çizgisinde ulusal diliyle ulusal ruhta eğitim görse böyle olmayacak. Şimdi Türkçe elden gidiyor. Yakında resmi dil İngilizce olursa hiç şaşırmayın, insanların kafaları böyle boşaltıldığı için de itiraz değil kabullenme olur. Batı, Türk adını tarihten silmek için uğraşıyor...

Adam sana kendi dilinde eğitimi neredeyse yasak etmiş, Türkçe üniversiteleri, Türkçe bilimsel yayınları kaldırmış, kimse buna ses çıkarmıyor. Eskiden hıfzısıhhada çocuk yaşta bir araştırmaya şahit olmuştum; attan kan alınacağı için burnuna kocaman bir mandal takılırdı. Sonra da doktor boynuna kocaman bir iğne batırıp kan alırdı. Zavallı atın haberi yok; burnu çok hassas olduğu için mandalla meşgul; kanının alındığını fark etmiyor. İşte durum bu.



-İngilizlerin, Amerikalı veya Kanadalıların eğitimbilim (pedagoji) kitaplarını açıp bakın: "Yabancı dille eğitim yaptırdığın zaman insanlar düşünemez hale gelir" diyor. Böylece sömürgecinin maşası bir sınıf ortaya çıkıyor. Şimdi düşünün; öğretmen yarım yamalak bildiği bir dilden, senin yarım yamalak öğrenmekte olduğun bir dille fiziğin en derin kavramlarını anlatıyor. Kendi dilinde anlatsa bile anlaman zor. Bir de yabancı dil, yani Tarzanca ile kim, nasıl öğrenecek? Sadece ezberci züppe insanlar, Cengiz Aytmatov'un tabiriyle "mankurtlar" yetişir böyle. Fizikte asistan olmuş birisi daha Newton Kanunu'nun içeriğini anlamıyor. Olacak şey değil!"  sf:454/456





"Haysiyetine, kendi kaderini kendisi belirleme azmine, cihanda hak etttiği şerefli, itibarlı yerine yeniden kavuşmuş bir Türkiye temennisiyle, 

Prof. Dr. Oktay SİNANOĞLU
, 11 Mayıs 2001 Cuma, Mühürdar, İstanbul"

Seni asla unutmayacağız kıymetli Hocam... 

Ruhun şad, mekanın cennet olsun...



Prof. Dr. Oktay Sinanoğlu kimdir?

Sayın Profesör Doktor Oktay Sinanoğlu; dünyanın en genç yaşta profesör olmuş kişisi ve 2 kez çeşitli ülkelerden Nobel'e aday gösterildi. 1953 yılında Ankara'da TED'in Yenişehir Lisesini birincilikle bitirdi. O zaman lisenin eğitim dili tamamen Türkçe'ydi, takviyeli yabancı dil dersleri vardı, bitirdikten hemen sonra  kolej oldu. TED tarafından Amerika'ya burslu Kimya Mühendisliği için gönderildi. 1956’da ABD Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley Kimya Mühendisliği'ni birincilikle bitirdi.

1957’de Massachusetts Institute of Technology'yi (MIT) 8 ayda birincilikle bitirerek Yüksek kimya Mühendisi oldu.

1960’ta Yale Üniversitesinde "asistant professor" (yardımcı doçent ) olarak çalışmaya başladı. 26 yaşında iken atom ve moleküllerin çok elektronlu kuramı ile "associate professor" (doçent) ve 50 yıldır çözülemeyen bir matematik kuramını bilim dünyasına kazandırdı ve "full professor" (profesör) ünvanını aldı.

Bu ünvan ile modern üniversite tarihinin ve Yale Üniversitesi tarihinin en genç profesörü oldu. 1964’te ODTÜ'ye danışman profesör oldu. Yale Üniversitesinde ikinci bir kürsüye daha profesör olarak atandı.

Dünyada yeni kurulmaya başlayan Moleküler biyoloji dalının ilk birkaç profesöründen biri oldu. (Watson ve Crick sarmal modelindeki dna sarmalının çözelti içinde o halde nasıl durduğunu keşfeden adam - solvofobik kuvvet ) Amerikan Ulusal bilimler akademisine Üye olarak seçildi. Buraya seçilen ilk ve tek Türk oldu.

İki defa Nobel' e aday gösterildi. Defalarca Nobel Akademisinin isteği üzerine Nobel'e adaylar gösterdi.

Dünyanın sayısız yerinde sayısız buluşları ve teoremleri ile ilgili sayısız konferans verdi. 26 yaşından beri devam ettiği Yale Üniversitesinde Moleküler biyoloji ve kimya olmak üzere iki kürsüde profesör ve son 7 senedir görev yaptığı Yıldız Teknik Üniversitesinde ise Kimya dalında olmak üzere bir kürsüde Profesör olarak görevini sürdürüyordu.


SÖZCÜKLER
TürkçeYabancı Karşılığı
Örütbağİnternet
EvrenkentÜniversite
Hızlı KatarTren
DirilbilimBiyoloji
TeknikbilimTeknoloji
TezyemekFast Food
Çay Evi-KahvehaneCafe
NeftPetrol
Basın-yayınMedya
GezimTurizm
GezginTurist
RuhbilimPsikoloji
HekimDoktor
BölümceFakülte
Orta OkulRüştiye
Yakıt yağFuel oil
Prof. Dr. Oktay Sinanoğlu'nun önerdiği sözcüklerden bazıları eskiden kullanılan ama zamanla unutulmuş sözcüklerdir.

Eserleri ve akademik çalışmaları:

*Göçmen Hamamı
*2050'ye 5 Kala Dünyanın 105 Yıllık Tarihi
*İlerisi için
*Türkçe Giderse Türkiye Gider
*Bye Bye Türkçe / Bir Nev-York Rüyası
*Büyük Uyanış
*Hedef Türkiye
*Ne Yapmalı / Yeniden Diriliş ve Kurtuluş İçin

Yeni Bilim Ufukları I
Yeni Bilim Ufuklari 2 Yeni bir matematik kuramı ve onunla bazı fizik kimya ilkelerinin bulunması
Yeni Bilim Ufukları 3 Hayatın Örgüsü Elli Yıllık Biyolojinin Temellerini Sarsan Sorular
Açıklamalı Fizik, Kimya, Matematik Ana Terimleri Sözlüğü

Akademik kitapları

Modern Quantum Chemistry : Istanbul Lectures
Sigma Molecular Orbital Theory
Three Approaches to Electron Correlation in Atoms and Molecules
New Directions in Atomic Physics

İlgili kitaplar

Oktay Sinanoğlu, Türk Aynştaynı (hazırlayan: Emine Çaykara)
Oktay Sinanoğlu, Bir Türk Dehası (yazan: Ahmet Hakan)

İlgili yazılarım:

http://www.tulaygurdal.com/2011/11/bayan-yoh-yoh-artk-yoh.html

http://www.tulaygurdal.com/2008/09/oktay-sinanolu-ve-trke.html


Sevgi ve saygılarımla!



"Haksızlık Karşısında Susan Dilsiz Şeytandır" Hz. Muhammed (A.S)

1 yorum:

  1. Merhabalar Tülay Gürdal.

    Önce bilim dünyası ve Türkiyemizin kaybettiği cevherimiz Prof. Dr. Oktay Sinanoğlu'na, Cenab-ı Allah'tan rahmetiyle muamele eylemesini niyaz ederim.

    Hafızamı şöyle bir zorladım ama, bir türlü hatırlayamadım. Yani ben de sizin bu yazınız vesilesiyle bu değerli bilim adamından haberdar olmuş oldum.

    Böyle bir bilim adamının varlığından haberimizin olmaması, bizler için çok büyük bir utanç vesilesidir. Böyle bir bilim adamını daha tanımadan kaybetmiş olduğumuzu öğrenmek de çok büyük bir acıdır.

    İşte yararlı blogculuk yapmanın faydaları budur. Hiç olmazsa bir şeyler öğreniyor ve bir şeylerden haberimiz oluyor.

    Selam ve dualarımla birlikte milletimizin ve çocuklarımızın 23 Nisan bayramını kutlarım. Regaip Kandiliniz kutlu olsun ve tüm insanlığın hayrına vesile olur inşAllah!

    YanıtlaSil