27 Mart 2012 Salı

27 Mart... Bildirileri















27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü Uluslararası Bildirisi,

John Gavin MALKOVİCH:



"Emeğinizin ürünleri sarsıcı ve özgün olsun. Derin, dokunaklı, düşündürücü ve benzersiz olsun.İnsan olmanın anlamı üstüne kafa yormamızı desteklesin; düşüncelerimize yürek gücü, içtenlik, açık sözlülük ve incelik katsın. Dilerim güçlük, sansür, yoksulluk, nihilizm gibi engelleri aşabilesiniz.


Eminim birçoğunuz mutlaka karşılaşacak hepsiyle. Umarım yeteneğiniz ve sebatınızla bize insan kalbinin çarpışındaki bütün çapraşıklığı öğretebilirsiniz. Umarım alçak gönüllülük ve araştırıcı bir ruhla bunu ömür boyu iş edinirsiniz. Dilerim en iyileriniz temel sorun olan "Nasıl yaşıyoruz?" sorusunu bir çerçeveye oturtmayı başarır.

Çünkü ancak en iyiler -pek nadiren ve çok kısa süreyle- yapabilir bunu. Tanrı yardımcınız olsun.

John Malkovich" Tiyatronline

Ve...

Kenan IŞIK:


"Tiyatro öldü.

Son yıllarda insanı usandıracak kadar sık tekrarlanan bir söz bu. ‘Miladını doldurdu tiyatro, öldü’. Eğer öyle ise, gerçekten de iddia edildiği gibi öldüyse tiyatro, bugün Dünya Tiyatro gününü kutlamak yerine yasını tutalım tiyatronun. Oyunları seyretmekten vazgeçip alalım kazmaları, kürekleri elimize ve bir mezar kazalım tiyatroya, şöyle görkemli, geçmişine yakışır bir anıt mezar. Başta bütün zamanların en iyi yazarı William Shakespeare olmak üzere bütün oyun yazarlarını, oyunları, oyuncuları, rejisörleri, dekor, kostüm, ışık tasarımcılarını, sahne arkası teknisyenlerini topluca gömelim bu mezara.


Ve hazır elimizdeyken kazmalar, kürekler, tiyatro salonlarını da yıkalım. Yıkamadıklarımızı da çürümeye terk edelim ki oynanmasın içinde seyircinin aklını çelip onları fitneye, fesada teşvik eden oyunlar. Yerle yeksan olsun daha çok özgürlük, daha çok demokrasi talepleri. Barış ve adalet özlemleri…

Merhamet ve vicdan çağrıları, çığlıkları kalsın o enkazın altında ve işitilmesin." haberhakkı.com



Dünya Tiyatrolar Günü

Kutlu olsun...


Sevgi ve saygılarımla!


Image"HAKSIZLIK KARŞISINDA SUSAN DİLSİZ ŞEYTANDIR." HZ. MUHAMMED (A.S.)

2 yorum:

  1. Merhabalar,

    Dünya Tiyatrolar Günü ile ilgili diğer blogger arkadaşlarımın da paylaştıkları bloglarını okuyup incelemiştim. Gerçekten tiyatroya olan ilgi ve alaka kaybolmaya yüz tutmuştur. Konuya ilişkin bazı saptamalardan bahsederken ister istemez bir genelleme yapmak zorunda kalıyoruz. Bu bağlamda televizyon dizilerini izlemek için her akşam televizyon başında pür dikkat dizileri izliyor ve aynen "arkası yarın" lar gibi bir sonraki bölümde neler olabileceğinin kritikleri yapılıyor. Ama iş tiyatroya gelince belli bir müdavimlerinin dışında sahneye konulan oyunlardan çoğunluğumuz bihaberiz.

    Tiyatro da bir eğitim işi. Çocuklarımız daha ilköğretim okullarında eğitim ve öğretimlerine devam ederken tiyatro konusu yeterince işlenmeli ve ayda bir defa olmak üzere her sınıfı bir tiyatro etkinliğine götürmeli, ancak tiyatro sevgisi çocuklarımıza böyle aşılanabilir. Aksi halde tiyatro için arzu edilen seviye yakalanamaz! Bizler okulda okurken, yılsonunda ki piyes gösterisi dışında, bir tiyatro sahnesine götürüldüğümüzü hiç hatırlamıyorum. Bizlere yeterince tiyatro sevdirilmediği için, ben de dahil, benim kuşağımdan tiyatroyu seven, tiyatroya ilgi duyan çok nadir bulunur.

    Konunun önemine binaen bu güzel ve duyarlı paylaşımınızdan dolayı size çok teşekkür eder, saygılarımı sunarım.

    Selam ve dualarımla.

    YanıtlaSil
  2. high end replica watches are replica watches legal replica watches automatic movement panerai replicas watches jacobs replica watches replica luxe watches best replica watches uk [url=http://brandreplicawatches.org/Rolex/watches/replica/]waterproof swiss replica watches[/url] exact replica designer watches cod replica watches are replica watches good quality

    YanıtlaSil