6 Eylül 2014 Cumartesi

Şeyh Uçmaz Mürid Uçurur







"Sosyolojinin manifestosu" makalesini yazan   tanınmış Sosyolog Marcel MAUSS, antropolojik (Antropoloji; kültür bilimidir.) çalışması neticesinde o ünlü sözünü söylemiştir:

"Büyücüyü yaratan cemaatin kanaatleridir." 


"Müridi tarafından dolduruşa getirilen bir şeyhten ziyade, kişinin kendisinin var olduğunu iddia etmediği özellikleri, yetenekleri, erdemleri taraftarlarınca kişiye  atfetmesini ifade eder." Dolayısıyla kişiye atfen uydurulmuş, bu uydurma nitelikler toplum tarafından öyle bir  ortak gerçeklik kazanır ki.. artık hiç kimse  bunun dışına çıkamaz... Ve şeyhe, popüler sanatçıya, siyasetçiye.. toplumların inanılırlığı olmazsa, ne okuyup-üfleme, ne de karizma kalır.

Karizma; kişinin içsel özelliklerinden doğan nitelik  değildir. Bilakis kişisel niteliklerin dışında toplumun serhoşluk derecesinde yarattığı bir etkidir. Onun içindir ki, "karizma" sahibi olan serhoşluktan ayrılamaz.

Bu türden kişiler sayesinde toplumların analiz etmelerini, düşünmelerini otokontrolle engellemek için yalan-dolan üzerine kurulu "kutsal"laştırılma yoluna gidilir.  Dolayısıyla sorgulamadan uzak insanlar bunları göremez.. 

Sonuç olarak, toplumlar bu sayede ahlâk çöküntüsüyle birlikte yok olmaya mahkum olurlar!

Programında canlı yayına çıkardığı,  beş kez evlenen ve iki karısını öldüren  katil...

Kandan, cinayetlerden, göz yaşından, fakirlikten, sefaletten, duygu sömürüsünden ve de cehaletten beslenen...

Seda SAYAN...

"Sabah programında canlı bağlantı yapıyor...

"- Alooo...

-Alo iyi yayınlar.

-Sağ ol kimsin?

- Ben Mustafa. (Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül)

- N'aber lan Mustafa? 

- İyiyim.

- Nerden arıyorsun beni Mustafa?

- Şişli'den arıyorum.

- Ne iş yapıyorsun lan Şişli'de Mustafa? 

- Belediye başkanıyım!"

Allah aşkına.. bu konuşmaları hatırlamayanınız var mı?

Şimdi hangi aklı başında bir toplum, bu konuşmayı yapan kişinin, bırakın "ünlü" yapmayı, bir daha adını ağzına alır?

Dolayısıyla...

Bu cümleleri gülerek, eğlenerek, arsızca alkışlayan kim?

Pekii...

Aynı "Bacım" Seda'nın "konuğu" azılı katili keyifle alkışlayan kim?

Bir toplumda,

Erdemli olmak kabahat, 

Dürüst olmanın aptallık sayıldığı..

Kim, ne kadar rezillik yaparsa , bir o kadar da sevilen, sayılan oluyorsa.. 



Rezaletin seviyesi arttıkça... 

Ekranlar rezalete doymuyorsa.. 

Seviyesizlik, bayağılık prim yaptıkça, bunları yapanlar baştacı ediliyorsa...

Seda'da "halkının ablası" olmaktan duyduğu gururla ve arkasına aldığı destekle çıldırdıkça çıldırıyorsa...

Ve  bir türlü anlayamadığım ve göremediğim, ama buna mukabil o görünmez yeteneğinden gelen "şöhret"le zirve yapan "Bacım" Seda programına çıkardığı katile, öldürdüğü karısının oğlu için, "niye senin çıkmandan rahatsız oluyor?" diye sorması

Neyin göstergesidir diye sormaya gerek var mı?

Katil çocukları yetiştiren...

Dedikodu yapan...

Hayatımızı zindana çeviren...

Kendi bencil dünyalarından  gördükleri cehaleti hayat tarzları olarak görüp, çocuklarına kabul ettiren...

Kimler?!

Diyeceğim odur ki..

Bütün seviyesizliklerini  tumturaklı sözleriyle birleştirip sevgi maskesi altında bir sonraki nesillerine aktarmayı iyi bir şeymiş gibi sananların desteğinden "güç" alarak uçan ve bu "güzide" söylemlerin sahibi,  "BACIM"...  bu anlamda bir semboldür...



Şeyh gerçekten  uçmaz, mürid uçurur.. Böyleleri her toplumda, her daim  olmuştur, olacaktır da.. Ancak eğitimli ve  aklı selim olanlar, körü körüne inanmaya ve  fanatik bir ruha asla sahip olmazlar. Zira eğitimli insanlar düşünen ve sorgulayan bir akla sahiptir. Yani güdülmeye müsait değillerdir.


Sevgi ve saygılarımla!


"Haksızlık Karşısında Susan Dilsiz Şeytandır" Hz. Muhammed (A.S.) 


5 yorum:

  1. Sosyolog Marcel MAUSS doğru söylemiş.."Büyücüyü yaratan cemaatin kanaatleridir." Zaten bugünlerde yaşadığımız olaylar,bu sözü doğrular nitelikte.. Seda Sayanın programa çıkarttığı eş katilini,bende şaşırdım..Hiç mi dikkat etmemiş bu bilgiye? Bu adam necidir,nesidir diye bi araştırma yapar insan..Yoksa bilindiği halde yapıldı,onu tam olarak bilemiyorum..Ne hallere düştük..elinize sağlık..sizi takibe aldım..teşekkür ederim..

    YanıtlaSil
  2. Tülay Hanım öncelikle merhaba!Yazılarınızı okuyor ve sizi takip ediyorum.Çok güzel konulara cesurca yaklaşımlarınız mükemmel.Bu yazınız da bir o kadar nokta atışı olmuş.Farkındaysanız toplumumuz gittikçe cahilleşmeye başladı.Medya denilen kurumlar topluma yol gösterici ve eğitici olacağına tam terse yayınlar yapmaya başladılar.Buna dizilerde dahil.Daha neler yazılır bunlar hakkında.Size çalışmalarınız da kolay gelsin diyorum.Kaleminize sağlık.

    YanıtlaSil
  3. Her toplum hak ettiği şekilde yönetilirmiş. Bizim toplumumuz da böyle zırvaların zırvalıklarına alkış tutup baş tacı eder... milletin kültürel, milli manevi değerli böyleleri yüzünden hiç edilsin. Tülay hanım elinize emeğinize sağlık. Gerçekleri ortaya koydunuz. Sevgiler. - Şeyh Uçmaz Mürid Uçurur
    Hanife Mert
    tarih: 06.09.2014

    YanıtlaSil
  4. Merhabalar Tülay Öğretmenim.
    Benim takip listemde görünüyorsunuz. Size şimdi oradan ulaştım. Bloğunuzu okuyup inceleme fırsatını bulamadım. Daha sonra ilk fırsatta görüşmek dileğimle birlikte Allah'a emanet olun.

    Selam ve dualarımla.

    YanıtlaSil
  5. Tülay hanım,
    bu denli eğitimsiz (*) bir toplumun elbette bu kadar akıl danesi yıldızları olabilir. Bir insanın "ben onun g. kılıyım" dediği bir toplumda başımıza gelenler az bile. Ama bir bakıma S.Sayan haklı. Kadın "beni beğendikleri için buradayım" diyor. Genel toplum beğenisi üzerinde oldukça elbette böyle kabarmaya devam edecek.
    Sevgilerimle.
    (*) Yapılan istatistik araştırmasında Türkiye'nin ortala eğitim seviyesi ilkokul 4 imiş.

    YanıtlaSil