5 Aralık 2015 Cumartesi

Her Şeye Rağmen...










Osmanlı Devleti'nde kadınlara ikinci sınıf vatandaş muamelesi yapılmakta, eğitim ve iş hayatı da dâhil olmak üzere sosyal hayattan soyutlanmaktaydılar. Erkeklere tanınan çok kadınla evlenebilme hakkı kadınları aile hayatında bile etkisiz bir durumdayken,


Cumhuriyet döneminde Atatürk, kadına erkek ile aynı hakları tanıyacak olan düzenlemeler büyük bir hızla gerçekleştirilerek eğitimde, iş hayatında, siyasette kadın erkek fırsat eşitliği sağladı.

Birçok batı ülkesinden önce Atatürk tarafından Türk kadınlarına bu haklar adeta sunuldu.

Ve...



31 Temmuz 1932' de Türkiye güzeli Keriman Halis' in, Belçika' da yapılan yarışmada dünya güzeli seçilmesi üzerine Atatürk O'na "Ece" unvanını verir ve Türk kadınına şöyle seslenir:

" Türk ırkının dünyanın en güzel ırkı olduğunu tarihten bildiğim için, Türk kızlarından birisinin dünya güzeli seçilmiş olmasını çok tabiî buldum. Fakat Türk gençlerine bu münasebetle şunu hatırlatmayı da lüzumlu görürüm: Övünç duyduğumuz tabiî güzelliğinizi fenni tarzda muhafaza etmesini biliniz ve bu yolda uyanık olunuz... Bununla beraber, asıl uğraşmaya mecbur olduğumuz şey, analarınızın ve atalarınızın oldukları gibi, yüksek kültürde ve yüksek faziletle dünya birinciliğini elde tutmaktır."

Hâl böyleyken bu gün...




Bir  mahalle muhtarı, sosyal paylaşım sitesinden kız çocuklarının akşam ezanından sonra parklarda velisi olmadan gezmemesini isteyerek, aksi davrananları,

"Eşek sudan gelene kadar döverim, bilmiş olun. " diyor...

Öte yandan...



"Şırnaklı Şefika aşirete boyun eğmedi

Şefika Üçkardeşler, 19 yaşında zorla bir aşiret üyesiyle evlendirildi. 2 çocuğu oldu. Gördüğü şiddet nedeniyle tüm engellere rağmen boşandı. Sınavlara girdi. Şimdi üniversite 2. sınıf öğrencisi... 

Hedefi mezun olmak, iş bulmak ve çocuklarını geri almak" 15 Eylül 2015, Aydınlık

Dolayısıyla...

Türk kadını, Atatürk'ün kendilerine olan güvenine lâyık olabilmek için haklarını sonuna kadar kullanacak ve Atatürk'ün emaneti olan Türkiye Cumhuriyeti'ni Atatürk'ün istediği gibi sonsuza dek yaşatarak ve geleceğe güvenle bakacağından; ve yine cinsiyet ayırımı gözetmeksizin, erkek kadın bir arada çalışarak Atatürk'ün gösterdiği aydınlık yolda ödün vermeden yürüyeceğinden hiç kimsenin kuşkusu olmasın!




Bu vesileyle,

5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü kutlu ve mutlu olsun...





Sevgi ve saygılarımla!


"Haksızlık Karşısında Susan Dilsiz Şeytandır" Hz. Muhammed (A.S.)

2 yorum:

  1. Merhabalar.

    Evet, ülkemizde kadın olmak çok zor. Kadınlarımızın işi zor. Ama elbette elbirliğiyle bunu da aşacağız. Nasıl mı?

    Bizleri karınlarında taşıyan analarımıza gösterdiğimiz saygıyı tüm kadınlarımıza da göstererek.

    Selam ve dualarımla.

    YanıtlaSil
  2. Dünya Kadın Hakları günü..Fakat dünyanın neresinde olduğumuzu anlamak zor,hele nereye gittiğimiz meçhul olan günümüzde kadın haklarını korumak adına gözle görülür, tam uygulanır bir düzenleme ve önlem yok.Kadınlara yönelik tacizden öldürmeye varan cürümlerin cezaları caydırıcı olmaktan çok uzak.Anlıyoruz ki , konu sümen altındaki yerini çoktan almış .Hala işleneceği net olan toplam sayısını günlere bölersek hergün bir kadın erkeklerden kötü nasibini alıyor.Tek kutlanması gereken kadınlarımızın her alanda gösterdikleri başarılardır.Bu uğurda ve hangi nedenle olursa olsun ölen hem cinslerimize Allah’tan rahmet diliyor, hassasiyetiniz ve bilgilendirmeniz için sizi kutluyorum. Sevgilerimle ve kadınların tam olarak değer verildiği günleri görmek dileğiyle.. sevgilerimle.

    YanıtlaSil