15 Mayıs 2018 Salı

İlk Kurşun, İlk Kıvılcım


15 Mayıs 1919 tarihinde İzmir'de Gazeteci Hasan Tahsin'in  attığı ilk kurşun, Kurtuluş Mücadelemizin ilk kıvılcımını ateşledi. Gerçek adı Osman Nevres düşmana ilk kurşunu sıkan ve anında oracıkta şehit edilen milli kahramanımızın yaktığı ateş ile vatan mücadelemiz zaferle sonuçlanmıştır. Dolayısıyla Kurtuluş Savaşı 9 Eylül 1922'de yine İzmir'de düşmanın denize dökülmesiyle işgal son buldu.

Öte yandan... 

Yunan işgaline ilk karşı çıkış mitingini düzenleyen bir başka milli kahramanımız da
Denizli Müftüsü Ahmet Hulusi Efendi'dir.  Ahmet Hulusi Efendi direniş çağrısında şöyle konuşmuştur:


"Hemşehrilerim!.. Karşımıza çıkarılan dünkü tebeamız Yunan’a biz mağlup olmadık. Onlar öteki düşmanlarımızın vasıtasıdır. Yunan’ın bir Türk beldesini ellerine geçirmelerinin ne manaya geldiğini , İzmir’in şu birkaç saat içinde irtikap edilen cinayetler gösteriyor.

Silahımız olmaya bilir, topsuz – tüfeksiz sapan taşları ile de düşmanın karşısına çıkacağız. İstiklal aşkı, vatan sevgisi hassasiyet şuurumuz ile kalbimizdeki iman ile mücadelemizin sonunda zaferi kazanacağız. Bu uğurda canını verenler şehit, kalanlar gazilerdir. Bu mutlak olarak cihad-ı mukaddestir.

Sizlere vatanımızı düşmana teslim etmenin çaresiz olduğunu söyleyenler, düşman esareti altında olanlardır. Onlar irade ve kararlarına sahip değillerdir. Bu vaziyette onların emri ve fetvası aklen ve şer’an caiz, makbul ve muteber değildir. Meşru olan münhasıran vatan müdafaası ve istiklal uğruna cihattır.

Korkmayınız…! Meyus olmayınız…! Bu livay-ı hamd’in altında toplanınız ve mücadeleye hazırlanınız. Müftünüz olarak cihad-ı mukaddes fetvası’nı ilan tebliğ ediyorum." 


Milli Kahramanımız Gazeteci Hasan Tahsin'i minnetle, sevgiyle ve saygıyla anıyoruz... 


Ne mutlu Türk'üm diyene!




Sevgi ve saygılarımla!


"Haksızlık Karşısında Susan Dilsiz Şeytandır" Hz. Muhammed (A.S.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder