18 Mart 2015 Çarşamba

"Millî Bir Günahtır"!













18 Mart 1915'te Çanakkale Boğazını geçmeye kalkan İngiliz ve Fransız donanmasına ait zırhlılar ağır kayıplar verince İtilaf devletleri Gelibolu Yarımadası üzerinden 25 Nisan 1915'te Arıburnu’na asker çıkarmıştır.   Mustafa Kemal komutasındaki 19.Tümen, Conkbayırı’nda bu çıkartmayı bütün imkânsızlıklara rağmen durdurarak büyük bir başarı kazanmıştır.

Bu durum bütün dünyanın dikkatlerini Mustafa Kemal üzerine çekmiştir. Dolayısıyla 01 Haziran 1915'de  Mustafa Kemal, Çanakkale Cephesinde kara savaşlarındaki bu başarısı sebebiyle albaylığa yükseltilmiştir..

İtilaf Devletleri Anafartalar’da, Conkbayırı’nda ve Kireçtepe’de Mustafa Kemal komutasındaki Türk askerinin mücadeleci gücü ve azmi karşısında başarısızlığa uğramıştır.




"Başlangıçta hiç de hesaba katmadığı Türkler Majestelerinin donanmasını, Majestelerinin ordusunu, Majestelerinin generallerini, sürekli yenmekteydi. Bu yenilgilerin etkileri usul usul bütün sömürgelerde görülecekti.

Zaferin Türk ordusundaki etkisi çok büyük oldu. Çanakkale savaşlarının orduya kazandırdığı özgüveni iyice büyüttü, yerleştirdi, perçinledi. Çanakkale ruhunu güçlendirdi. 

İnançlı bir insan olan Cemil Conk Bey  karargah subaylarına der ki:

"M. Kemal Bey'i Allah'ın lütfuna, zaferi de M. Kemal Bey'e borçluyuz."

(...)

BİLDİRİDE adı verilmiyordu ama zaferi kazanan komutanın adı İstanbul'da duyulmuştu. Meraklılar biraz araştırınca başka şeyler de öğrendiler. Bu komutan daha önce de düşmanı ilk gün Arıburnu'nda durduran, orduya Birinci Anafartalar ve Conkbayırı zaferlerini de kazandıran komutandı.

Üç kez Çanakkale'yi korumuş, İstanbul'u kurtarmıştı. 

Yahya Kemal Bey tarih sezgisi ve şair yüreğiyle bu komutanın büyük işler yapacağına inandı. İleri gazetesi sahibi Celal Nuri Bey'e "Birinci sayfaya M. Kemal Bey'in bir resmini koysanıza.." dedi, "..zaferin sahibini milletten saklamak, böyle bir zafer kazanan insanı yüceltmemek millî bir günahtır."

Celal Nuri Bey oraya buraya telefon etti, M. Kemal'in arkadaşlarını arayıp buldu, bir fotoğrafını elde etti. Klişesini yaptırttı. Birinci sayfada güzel bir yer verdi resme. Altını da kendi yazdı. Baskıya geçilecekti.

Birkaç sivil giysili adam Celal Nuri Bey'i ziyarete geldiler. Polis Müdürü Bedri Bey'in adamlarıydı bunlar. Bin yerde kulağı olan Bedri Bey, olayı öğrenince gerekenlerle konuşmuş, sonra da adamlarını yollamıştı. Adamlar Celal Nuri Bey'e Enver Paşa'nın ilkesini anımsattılar:

"Başarı askerindir. Kişiyi sivriltmeye gerek yok."

"Anladım."

Celal Nuri Bey direnmedi. Resmi ve yazıyı 1. sayfadan çıkarttı." Turgut ÖZAKMAN Diriliş/Çanakkale 1915, sf:536/538



Mustafa Kemal Çanakkale’de eşi benzeri dünya tarihinde görülmemiş üstün bir başarıya imza atarak adeta bir kahramanlık destanı yazmış, İtilaf Devletlerine "Çanakkale geçilmez!" dedirterek tarihe mâl olmuşken,

 Çanakkale Zaferini  Atatürk'süz veya Atatürk'ü yok saymakla,

Atatürk'ün başarısını küçültmeye yönelik anlatımları ortaya atmak

Veya

Çanakkale Zaferini "evliyaların kerameti" gibi göstermeye çalışmak.. 

Güneşi balçıkla sıvamak demektir.



Diyeceğim... 




 "2011 yılına kadar Çanakkale ve Şehitler Haftası dolayısıyla hazırlanan hutbelerde Mustafa Kemal Atatürk’ün kahramanlığından söz eden Diyanet, son 4 yıldır Atatürk'e yer vermiyor"muş...

O vakit.. 

Atatürk'ün kurduğu Diyanet'e Yahya Kemal (BEYATLI) Bey'in söylemiyle cevap verelim:

 Bu "millî bir günahtır"


Sevgi ve saygılarımla!



NOT: 

Vatan için canlarını veren tüm şehitlerimizi andığımız bu anlamlı günde, alay komutanından son erine kadar şehit olan 57. Alayı anmamak olur mu hiç!

Vatan size minnettar!

Nur içinde yatın...




"Haksızlık Karşısında Susan Dilsiz Şeytandır" Hz. Muhammed (A.S)

3 yorum:

  1. Ne yapsalar ne kadar debelenseler gerçekleri örtemez halkın içindeki sevgiyi yok edemezler. Zamanı geldiğinde bunları hesabını verecekler...

    YanıtlaSil
  2. Elinize ve emeğinize sağlık..Nur içinde yatsın şehitlerimiz..Umarım bu aziz millet bir Çanakkale Savaşı daha yaşamaz..Teşekkür ediyorum bu bilgiler için..

    YanıtlaSil
  3. Merhabalar Tülay Gürdal.

    Bu toprakları "VATAN" yapan, "ÇANAKKALE GEÇİLMEZ" diyen bütün şehitlerimizin aziz hatırası önünde saygıyla eğiliyorum.

    Adı bilinen, bilinmeyen, kanıyla, canıyla, alın teri ve tüm kalbiyle bu vatana hizmet etmiş ve eden tüm Türk kahramanlarını ve aziz şehitlerimizi Çanakkale zaferinin 100. yılında saygı, sevgi ve rahmetle anıyorum.

    Selam ve dualarımla birlikte en Güzel'e emanet olun.

    YanıtlaSil