6 Nisan 2011 Çarşamba

Acı Tabirle...

















"Ahlaki değerler yaradılışa uygun yaşamak üzerine kurulur." More



"Balıkesir’de oturan ve internette arkadaşlık kurduğu kişiyle görüşmek için Bursa’ya gelen 15 yaşındaki B.A. arkadaşına ulaşamayınca bir parkta otururken, 3 kişi tarafından "Dışarıda kalma sana burada kötülük yaparlar" diyerek çağırıldığı evde tecavüze uğradı. Genç kızı eve kapatan şüphelilerin, döverek yaklaşık 60 kişiye para karşılığı fuhuş yaptırdığı belirtildi." 06.04.2011, Hürriyet


"40 kilo baklava çaldı 12 yıl hapsi istendi...
Çalma sebebini açıklayan Zeki Çakmak, "Tatlının tepsisini 15 liradan sattım. Aldığım parayla da okula kaydımı yaptırdım" dedi.
Adana’da, Açık Öğretim Lisesine kayıt yaptırmak amacıyla 40 kilo baklava çaldığı iddiasıyla 12 yıl 6 aya kadar hapis cezası istemiyle yargılanan sanık tahliye edildi..." 05.03.11, Vatan


Ve toplumda "baklava çalan çocuklar" olarak anılan olay...

Her çocuğun canı baklava çeker... Ancak baklava üretip de ona ulaşılmasını sağlayamayan bir toplum olarak, bu "hırsızlık"da üzerimize düşen payın, vicdan muhasebesini yapabildik mi acaba?

Zira olayda çocuklara 9'ar yıl hapis cezası verilmişti...

Tıpkı Jean Valjean'ın ekmek çalmasıyla, kürek mahkumluğu cezası alması gibi...


İnsan için kötü alınyazıları, işte buralardan doğar...

Buna acı tabiriyle, köprü altına atılmak denir...


Bu kötü alınyazılı haberleri üst üste koyduğumda, Victor HUGO'nun ünlü eseri "SEFİLLER (Les Miserables)" aklıma geliyor.


Zira "Sefiller"de yoksul yaşamla birlikte burjuva yaşamının da detaylı bir şekilde ele alınarak anlatılması konu ediliyor. Toplumsal kesimler arasındaki ayrımın, içinde yaşadığımız dünyaya kıyasla keskin bir biçimde anlatımı, insanın kanını dondurmaktadır.


Nitekim Victor HUGO, Fransa'nın toplumsal sorunlarını, halkın hayatındaki vicdanları kanatan kesitlerini ve diğer çarpıcı olayları ayrı ayrı ele almasıyla aslında "o dönemin haksız adalet sistemini ve politik hayatını teşhir etmesiyle de önemli bir belgeye dönüşür" olmasına vesiledir.

Diyeceğim; 1800'lü yılların toplumsal manzarası ile bugünün manzarası arasında bir farklılık görebiliyor muyuz?


Yok aslında farkımız...

Hep birlikte "Sefiller"i yaşıyoruz...


Sevgi ve saygılarımla!

Image"HAKSIZLIK KARŞISINDA SUSAN DİLSİZ ŞEYTANDIR." HZ. MUHAMMED (S.A.V.)



2 yorum: