16 Aralık 2014 Salı
Bilinçsizce "Örnek" Oluyoruz...
Düşünmeyen tutucudur.
Düsünemeyen aptaldır.
Düşünmediğine aldırmayan ise köledir.
Tutum yatırım Türk Malları Haftası
Yerli Malı Haftası:12-18 Aralık tarihleri arasında ülkemizde kutlanan belirli gün ve haftalardan birisidir.
"Haftanın amacı; yerli tüketimin bilinçli olarak artmasıdır. Bu hafta süresince tutumlu olmanın, yatırım yapmanın ve yerli malı kullanmanın önemi vurgulanır. İnsanların parasını, malını, eşyalarını, zamanını ve sağlığını gerektirdiği gibi korumak ve dikkatli kullanmasına tutumlu olmak denir. İhtiyaçlara harcandıktan sonra artakalan para ile yatırım yapmanın önemi üzerinde durulur. Tüketilecek ürünlerin ülkede üretilen ürünlerden seçilmesinin gerekliliği anlatılır. Bu şekilde ülkenin zenginliklerinin artması amaçlanmaktadır. Ayrıca bilinçli tüketicilik konuları üzerinde durulur."
Hal böyleyken..
Öğrencilerimle "yerli malı haftası"nın ne anlama geldiğini konuşuyoruz:
- Çocuklar evinizde kalorifer ya da soba yanarken, pencerelerinizi açıyor musunuz?
- Hayır..
- Neden?
- Öğretmenim o zaman kaloriferlerimiz boşa yanmış oluyor..
- Yani paralarımızı çöpe atmış oluyoruz değil mi?
- Evet..
Diyeceğim, Tutum Yatırım Türk Malları Haftası'nı kutluyoruz, kutluyoruz da..
Kamu kurum ve kuruluşlarında israf edilen, sıcak soğuk demeden bütün kış mevsimi boyunca, harıl harıl yanan kaloriferler ve lambalarla hangi tasarruftan söz ediyoruz, tartışılır...
Özellikle okullarımızda bir yanda kaloriferler yanarken, öbür yanda pencereler açık bir şekilde binlerce öğrencinin gözleri önünde onlara "örnek" olmanın bilinçsizliğiyle, israfı ve savurganlığı umursamadan yaşayan biz "eğitimci'lerin tutum ve davranışlarını nasıl açıklayacağız?
Dolayısıyla bu sayede, "bana ne"ciliği ve kendilerine dokunmayan her şeye kayıtsız kalmayı, yani bencilliği çocukların bilinçaltı zihinlerine yerleştirilmiyor mu!
Zira çocuk gördüğünü işler...
Kısaca ne ekersek onu biçeriz..
Biz savurganlığı daha okul sıralarında çocuklara kendi davranışlarımızla veriyoruz.. Çünkü bizatihi biz, kendimizden başkasını düşünemez olduk vesseslam!
Dolayısıyla...
Hani paralarımız boşa gidiyormuş, hani doğalgazı dışarıdan alıyormuşuz, hani borç gırtlağa dayanmış...
Çocuklar...
"Yerli Malı Haftası"nı kutluyoruz...
Hepimize kutlu ve mutlu olsun...
Sevgi ve saygılarımla!
NOT: Konuya ilişkin ilgili sözcüklerin öğrenilmesi için "tasarruf" kelimesinin anlamını ne yazık ki ilkokul için diye tanımlanan sözlüklerde bulamadık.. Bunun yanında "tasavvuf", "tasasız" kelimelerin anlamları var, "tasarruf" yok, iyi mi?.. Demek ki "tasarruf"un anlamını öğrenmeye gerek yok(!)muş... T.G.
"Haksızlık Karşısında Susan Dilsiz Şeytandır" Hz. Muhammed (A.S)
Etiketler:
İsraf,
Savurganlık,
Tasarruf,
Tutum Yatırım Türk Malları Haftası,
Yerli Malı Haftası
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Bilinçlendirme konusunda umudumuz devlette değil sadece TC öğretmenlerinde.
YanıtlaSilSaygılarımla.
Eskiden Okullarda yerli malı haftası kutlardık hepimiz ülkemizde yetişen meyveleri ve yemişleri getirirdik..O kadar haklısınız ki sevgili Tülay öğretmenim..Çocuklarımıza varlık içinde yokluğun ne demek olduğunu da öğretmeliyiz..ben her zaman şunu söylerim..tutumlu ( cimri değil) olmak bir meziyettir sevgi ve dostlukla..
YanıtlaSil