15 Kasım 2009 Pazar

"Yeteneksiz"siniz Öyle mi?!











"Sorgulanmamış hayat yaşamaya değmez." Sokrates


"İngiltere'nin reyting rekortmeni 'Got Talent' Türkiye'de...
Acun Ilıcalı ile birlikte Ali Taran ve Oylum Talu'nun jüri olarak yer alacağı yetenek yarışması "Yetenek Sizsiniz Türkiye!", yurdun her bir köşesinden kendine güvenen insanları ekranlara taşıyacak ve fenomenler yaratacak."


Evet böyle bir yarışmayı, basın aracılığıyla öğreniyoruz ki millet olarak, "heyecanla" bekliyormuşuz!.. Vallahi pes!..

Neyse biz, asıl ifade etmek istediğimiz düşüncemize dönersek, neymiş yarışmanın adı? "Yetenek Sizsiniz Türkiye!" peki; hemen buradan zihnimize ilk çağrışan manaya (anlama) bakalım: "Yeteneksizsizsiniz Türkiye!" ifadesi olduğunu maalesef belirtmek isterim. Zira ilk bakışta bende bu şekilde bir his -izlenim- uyandırdı. Yani Türkiye "yeteneksiz" öyle mi?!.. Yazıklar olsun!..

Yok eğer böyle bir niyet taşımadan masumane bu isim uygun görüldüyse o halde, ciddi anlamda yayın yapan bir kuruluşun, milyonlarca kişilere hitap etmesi münasebetiyle de, gerekli titizliğe niçin önem vermediği sorgulanmaya açık değil midir? Ve niçin zihinlerde tereddüt yaratacak ifadelere yer verilmesi uygun görülmüştür?! Bu anlamda ilgili şahıslar, hiç mi olayın psikolojik boyutu vs.lere dikkat etmediler? Oysa bu türden oluşumlar, her boyutuyla en ince detayıyla incelenenip, araştırıldıktan sonra ortaya konulması gerekir!

O halde olaya psikolojik açıdan bakıldığında ülkemiz ve milletimiz, aşağılanarak hakarete mi maruz bırakılmak isteniyor? Zira "toplum mühendisliği" diye, günümüze hakim olmuş sosyolojik bir olgu var! İşte bu durum sayesinde toplumlar çözülerek çökebiliyor!.. (Nazi yönetimi altındaki Almanya'da da Joseph Göbbels yönetimi altında kamuoyu oluşturan sofistike yöntemler geliştirilmiştir. Bu yöntemler daha sonraki yıllardaki propaganda yöntemleri için de model oluşturmuştur. En ünlü temsilcilerinden birinin Theodor Adorno olduğu Frankfurt Okulu gibi sosyoloji kuramcıları kitle kültürü gibi bir yeni olgunun ve bu olgu çerçevesinde de Nazizm gibi örnekleriyle yeni manipülatif bir gücün doğuşunu gözlemlemiş ve üzerinde yorumlarda bulunmuşlardır.)


Peki bir de programın kaynağına bakalım: Edindiğim bilgiye göre İngiltere kaynaklı olan bu yarışmanın adı; "Got Talent" yani, "Yetenek Sahibi" anlamına gelen Türkçe karşılığı, bize nasıl aktarılmış; "Yetenek Sizsiniz Türkiye!"
Ne alaka? Niçin öyle kelime oyunuyla karşı karşıya getirilmek isteniyoruz? Niçin aklımıza ve zihnimize şüphe düşürülmeye çalışılıyor? Niçin biz, aşağılanmaya ve hakarete varacak algılamalara maruz bırakılıyoruz? Sonra bir açmaz daha var! Burada yarışan bireyler. Yani tek tek şahıslar arasında bir yarış söz konusu. Peki o zaman, sonuna niçin "Türkiye" ilave edilmiş? Burada bizim farketmediğimiz yoksa uluslararası, bir yarışma mı söz konusu? Yani devletler mi yarışıyor? O zaman kaynağı İngiltere'den gelen yarışmanın adı; "Yetenek Sizsiniz İngiltere!" diye, niçin adlandırılmamış?

Tüm bu anlaşılmaz ve sorgulandığı zaman altında inanılmaz boyuta varacak (ki, en azından bende bu izlenimler oluştu!) sonuçların yattığı bu türden kafa karıştırıcı programlar vasıtasıyla devletimizi, milletimizi ve değerlerimizi dolaylı olarak "aşağılayan" ve "karalayan" pogramlara derhal son verilmesi için çağrımızı buradan yapmak öncelikle sorumluluk sahibi olarak görevimiz olduğunun altını çizmekle onur ve gurur duyarım!

Sevgi ve saygılarımla!


NOT: Nitekim bu yarışmanın internet adresi nasıl kodlanmış: "yeteneksizsiniz-turkiye.com" buyurun bakalım, ne anlayalım?!

2 yorum:

  1. bu ülke toprakları Türk'lere bırakılamayacak kadar değerlidir diyenler,bu yarışma sonucunda haklı çıkacaklar mı acaba?Yetenekli Türk

    YanıtlaSil
  2. ''Yeteneksiz'' Türklerin bir atasözü geldi aklıma '' it ürür kervan yürür.'' allah ıslah etsin ne mutlu türküm diyene...
    Elif

    YanıtlaSil