Sivas ve Erzurum Kongresinde seçilen temsil kurulu üyeleriyle birlikte ATATÜRK, 27 Aralık 1919’da saat 14.00’de Dikmen sırtlarından Ankara'ya geldi. Ankaralılar Atatürk’ü Dikmen sırtlarında coşkuyla karşıladılar. Seğmenler Atatürk'ü ulusal giysiyle oyunlar oynayarak bağırlarına bastılar.
Seymenlik geleneği Oğuz Türklerine dayanır. Oğuzlarda kendiliğinden oluşmuş,insanların hiçbir lider veya askeri otorite olmaksızın düşmana karşı bir araya gelmeleri ve kıyafetleri, kılıcı, atıyla Seymen Alayı (Seymen düzülmesi) oluşması ile başlamıştır.
"Seymen alayı daima "Kızılca Gün"lerde kurulur, ulusal felaket günlerinde, bir beyliğin ve bir devletin yıkılış sıralarında, halk yeni bir devlet kurmak ve başlarına yeni bir reis seçmek için "Seymen Alayı" kurulur."
Bu gelenek Oğuzlardan, Selçuklulardan, Osmanlıdan günümüze kadar gelmiştir.
Selçuklu İmparatorluğu yıkılırken, yine böyle bir galeyan olmuş, Osman Beyi aynı şekilde Kayı Aşireti'nin başına "Bey" seçmiştir.
Seymen kurulacağı zaman, Efeler kahvesi önünde sancak dikilir. Bu bayrak Seymen alayının kurulmasına işarettir. Eski Türkler de otağ önünde tuğ ve sancak dikerlerdi.
Mustafa Kemal'in Ankara'ya geleceği günün sabahı da sancak dikildi.
"Seymenler Cumartesi öğle üstü Ulucanlar'daki Sarı Ahmet'in Kahvesi önünden kalktılar. Hacıbayram Camiine gelerek Kayyum Dede duayı yaptı ve kurban kesildi."
Atatürk’ün Ankara’ya gelişi, Kurtuluş Savaşı dönemindeki en önemli olaylardan biridir. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kuruluşu, Türk ordusunun kurulup hazırlanması çalışmaları Ankara’da yapıldı. Ankara Milli Mücadele'nin merkezi haline geldi.
Sevgi ve saygılarımla!
Kaynak: sevradyo.com
"HAKSIZLIK KARŞISINDA SUSAN DİLSİZ ŞEYTANDIR." HZ. MUHAMMED (A.S.)
Merhabalar,
YanıtlaSilMilli Mücadele'mizin merkezi haline gelen Ankara'nın ve onun simgesi olan seğmenleri, 27 Aralık'ta Atatürk'ün Ankara'ya gelişi münasebetiyle anmak üzere hazırladığınız blog için teşekkürlerimi sunarım.
Selam ve dualarımla.
Harika bir blog olmuş.Sevgi ve saygılar severek takip ediyorum artık
YanıtlaSil