26 Ağustos 2017 Cumartesi

26 Ağustos Meydan Muharebesi ve Başkomutan Mustafa Kemal ATATÜRK



MUSTAFA KEMAL PAŞA VE YUNAN KUVVETLERİ KOMUTAN TRİKOPİS

"Bütün bu taarruz esnasında Gazi’nin yanında bulunan arkadaşlar, Yunan kuvvetleri komutanı general Trikopis’in başkumandan çadırına nasıl getirildiğini şöyle anlatılar.

Trikopis, diğer esir kolordu ve fıkra(tümen) kumandanları ile birlikte Gazi’nin huzuruna çıkardıkları vakit, hepsi çok heyecanlı ve bitkin halde, imişler. Gazi, bunları oturtmuş, kendilerini teselli için bu gibi mağlubiyetlerinin tarihte misalleri olduğunu, sevk ve idarede vazifesini bi hakkın yapmış iseler vicdanen müsterih olabileceklerini söylediği zaman Trikopis:

"-Askeri vazifemi tamamen yaptığıma eminim.Fakat asıl vazifemi maalesef yapamadım." diye intahar edemediğini anlatmak isterken Gazi:

"-O size ait bir düşüncedir." diye sözünü kesmiş ve harita üzerinde:

"-Şurada bir fırkanız vardı.Niçin onu şuraya almadınız. Filan yerdeki kuvvetlerinizi falan yere süreydiniz daha iyi olmazmıydı?" gibi bazı tenkitler yapmış, Trikopis:

"-Ben öyle hareket etmek için emir verdim.Fakat (Yanındaki kolordu komutanını gösterirken) bu yapamadı!" demiş.

Bu görüşmeler olurken esir fırka kumandanı yavaşça yanında bulunan zabitlerimizden birine:

"-Bizim ile konuşan bu general kimdir?” diye sormuş Zabit:

"-Başkumandan Mustafa Kemal" deyince adam hayrete düşmüş:

"-Şimdi anladım biz niçin mağlup olduk! Bizim başkumandan İzmir’de vapurda oturuyordu!" diyerek derdini dökmüş..."  İLGİNÇ OLAYLAR VE ANEKTODLARLA ATATÜRK,  Sf:43



26 Ağustos 1922 tarihinde, Başkomutan Büyük Önder Mustafa kemal ATATÜRK'ün komutasındaki Büyük Türk milletinin bağrından çıkardığı Türk ordusu  Yunan cephesinin en güçlü olduğu direnme merkezi olan Kocatepe'de, sabahın erken saatlerinde top atışlarıyla taarruza geçti.

Bu beklenmedik Türk taarruzuna hazırlıksız yakalanan emperyalistlerin maşası olarak yurdumuzu işgal eden Yunan ordusu panik içerisinde geri çekilmeye başladı.

Ve... 30 Ağustos 1922'de Dumlupınar'da köşeye sıkışan Yunan ordusu, Türk ordusuyla karşı karşıya geldiği meydan muharebesini de kaybedip İzmir'e doğru kaçmaya başladı. Bu kaçış sırasında  Türklere ait ne varsa yağmalıyor, yağmalayamadıklarını da yakıp yıkıyordu.

Ve nihayet 9 Eylül'de Başkomutan Mustafa Kemal ATATÜRK'ün komutasındaki Türk ordusu imkansızı başararak, düşman güçlerini emsalsiz bir zaferle  kazanmıştır! Bu sayede  vatan topraklarımız emperyalist işgalden tamamen temizlemiştir.

Dolayısıyla bugün  26 Ağustos Başkomutanlık Meydan Muharebesi ve Büyük  Taarruz'un 95. yıldönümü... 

Bize bu onur ve gurur verici tarihi canları pahasına yazan Başkomutan Mustafa Kemal ATATÜRK'ümüze  ve silah arkadaşlarıyla birlikte tüm şehitlerimize binlerce kez minnet ve şükran borçluyuz...

Ne mutlu Türk'üm diyene!



Sevgi ve saygılarımla!



"Haksızlık Karşısında Susan Dilsiz Şeytandır" Hz. Muhammed (A.S.)

3 yorum:

  1. Atatürk bir daha idi..İyi bir zafer bayramı hediyesi oldu..Ellerinize sağlık..

    Ayrıca en son dileğinize de aynen katılıyorum.. "Bize bu onur ve gurur verici tarihi canları pahasına yazan Başkomutan Mustafa Kemal ATATÜRK'ümüze ve silah arkadaşlarıyla birlikte tüm şehitlerimize binlerce kez minnet ve şükran borçluyuz..." Saygılarımla..E.Y.

    YanıtlaSil
  2. Değerli yorumunuza candan teşekkürler. Bir süredir üzerinde düşündüğüm noktalamaya yaz aylarında karar verdim. Benim için güç olmakla birlikte zamansızlık ve yorumsuzluk beni oldukça yıprattı. Sizler gibi bazı dostları üzeceğimi bilerek karar almak beni de zorladı. Ama büro iş yoğunluğum ve en az birkaç ay çalışmam gereken bir kitap hazırlığım -sizinle de paylaşacağım- beni zorunlu olarak buna sevketti. Ama sizleri fırsat buldukça izlemeye devam edeceğim.
    Zafer Bayramınız sizin şahsınızda tüm gençliğimize kutlu olsun.
    Sevgiyle kalın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mehmet Bey nezaketinize çok teşekkür ederim. İzninizle blog kararınıza uygun olacağını düşündüğüm bir atasözümüzü size atfen yazmak isterim:
      "İyilik et denize at, balık bilmezse Halik bilir"...

      Yeniden yazmanız dileğimle, saygılar...

      Sil