26 Kasım 2015 Perşembe

Midem Bulandı








Filozof Agrippa'ya göre;

* Dogmatik filozoflar, önermeler dizisinde sonsuza değin geriye gitmekten kaçındıkları için kanıtlayamayacakları varsayımlar ileri sürerler.

* Filozoflar, duyularla ilgili olanları akılla, akılla ilgili olanı ise duyularla kanıtlamaya çalıştıklarından çifte tuzağa düşerler.


Ve...


Yaşadığı dönemde kavram kargaşasının yoğun şekilde hüküm sürmesini ahlâk alanıyla birlikte ilişkilendirerek  düşünen SOKRATES,

"Bilgeliğin, adaletin, cesaretin anlamının ne olduğu bilinmedikçe, bilgece, adil ya da cesurca eylemekten söz edilemeyeceğini iddia etmiştir. Çünkü aynı sözcükleri ya da kavramları kullanan insanlar, bu sözcük ya da kavramlarla farklı şeyleri kastediyorlarsa eğer; SOKRATES'e göre bu, insanların anlaştıklarını sanarak anlaşmadan konuştukları anlamına gelir ve sonuç, kargaşadan başka hiçbir şey olmaz.

Kargaşa, SOKRATES'e göre, hem entellektüel ve hem de ahlâki yönden olur. Ona göre, entellektüel olarak sözcük ve kavramları, sizin kullandığınız anlamdan farklı bir anlamda kullanan biriyle tartışarak, bir kavga dışında hiçbir yere varamazsınız ve ahlâki olarak da, söz konusu sözcükler ahlâki fikirlere karşılık geldiği zaman, sonuç bir anarşiden başka bir şey olmaz." 




"12 Eylül darbesinden sonra Diyarbakır Cezaevi'nde işkence gören ve dışkı yedirilen Dr. Sinan OLCAN, "Dışkı yedirmek işkence değil" diyen Prof. Celal ŞENGÖR'e, "Herkes diploma alır ama diploma sadece mesleğini kullanmak içindir. İnsanlık ise farklı bir şey" sözleriyle yanıt verdi." 23 Kasım 2015




Dolayısıyla...


Bizim dünya çapında bilim insanı olarak bildiğimiz Jeolog Prof. Celal ŞENGÖR, bundan kısa bir süre önce de Kurucu Önderimiz ATATÜRK için, "Dahi Diktatör" deme cüretinde bulunmuştu.

Daha bu ifadelerinin şokunu üzerimizden atamazken, beter açıklamalarına devam eden sayın hocamız bir adım öteye geçerek,  "dışkı" muhabbetlerine imza  atmayı herhalde kendilerine çok yakıştırıyorlar...

Oysa ki bizler kendilerinden dünyanın yapısı, oluşumu, fosilleşme, deprem filan gibi uzmanlık alanını yakından ilgilendiren konularda bilgilenmeyi beklerken,  kendileri tarih, "diktatörün dahi'si kimdir?",  dışkı yemek "faydalı mı, değil mi", işkence, toplum bilimi gibi konularda garip açıklamalar da bulunuyorlar.

Dahası  hocamız ne yazık ki, üstüne elzem olmayan konularda "ahkam" kesmek, herkesi cehaletle suçlamak, insanlara tepeden bakmakla aslında insanın "ne bilmediğini bilmemek" durumuna örnek oluyor...

Demem o ki...

Makam, mevkî, ünvan ile bilgelik olmuyormuş. Zira bilgelik, yaşamdaki olayları ve sonuçlarını güçlü  kavrayışla, hayatı derin bir bakış açısıyla gözlemleyerek düşünebilmektir

Ne diyor Yunus Emre; 

"İlim ilim bilmektir ilim kendini bilmektir sen kendini bilmezsen bu nice okumaktır"





Sevgi ve saygılarımla!


"Haksızlık Karşısında Susan Dilsiz Şeytandır" Hz. Muhammed (A.S.) 

6 yorum:

  1. Celal hocanın,dışkı yedirmenin işkence olup olmadığını anlaması için,önce kendisi bir kez yesin bakalım,ondan sonra aynı savı kabul ederse o zaman konuşsun.

    YanıtlaSil
  2. Merhaba hocam , bu nasıl bir düşüncedir nasıl bir bilgeliktir ..eğitimsizlere cahil deniliyor haklı olarak , eee bu beye ne demeli ben bulamadım bilen varsa beri gelsin sanırım gündemi meşgül etme çabasında lütfen akıllı olup akıllı konuşsunlar topluma örnek olmaları gerekirken resmen saçmalıyorlar ..sevgi ve selamlar

    YanıtlaSil
  3. Merhabalar.

    Saçmalamış. Yüzde yüz yalakalık yaptığı, ya da yarandığı bir yer vardır. Aksi halde bir (kurban olsun bilim adamlığına) ilim adamı böyle bir iddiada bulunamaz, beyan veremez!..

    Selam ve dualarımla.

    YanıtlaSil
  4. İşkence kavramının genel tarifinin ötesinde her kişide işkence farklı etkiler uyandırır. söz konusu "dışkı yedirme" genel tanıma göre kanımca işkence boyutunda sayılır. Çok nadir de olsa bazı kimseler bakımından işkence sınıfına girmeyebilir. Ama hocanın ifade biçimi çok hoş olmamış.

    YanıtlaSil
  5. Twitterda görmüş ve çok şaşırmıştım sinir hoca

    YanıtlaSil
  6. İnsanlara istemedikleri bişeyi zorla yedirmek bile işkencedir.Celonun diplomasını dışkıye batırarak ona yedirmek lazım,iğrenç ve sapıkk ööğğğiii tuuuu.

    YanıtlaSil