7 Eylül 2009 Pazartesi

Gözün Aydın Türkiyem!




















"Gözyaşları, insan ruhuna yağan yaz yağmurlarıdır." Alfred Austin





Evet, "Gözün aydın Türkiyem!" dünyada bir ilke imza attık! Haberiniz var mı? Yok; eğer haberiniz yoksa, işte şimdi sıkı durun biz haberi verelim: Bundan böyle köpeklere, yedi yıldızlı hizmet verilecek... Dünyada bir ilk, Türkiye'de başladı!
"Antalya'nın Serik ilçesine bağlı Belek Turizm Merkezi'nde bulunan Rixos Premium Otel, 400 dönümlük otel içerisinde 1 dönümlük alanı izole ederek köpek tatil merkezi Holidogs'u oluşturdu." Dahası bakınız ne gibi hizmetler sunulmuş:

"25 adet villa tarzında kulübeden oluşan Holidogs'daki kulübelerde klima, LCD ekran televizyon, DVD, 'armut' diye tabir edilen özel koltuklar ve şezlonglar bulunuyor. Yaklaşık 18 metrekare büyüklüğünde bir havuzun da bulunduğu Holidogs'da sahipleri gibi şezlong üzerinde güneşlenen köpekler için ayrı resepsiyon ve 24 saat hizmet veren veteriner hekim bulunuyor. Tatilleri süresince özel eğiticiler tarafından eğitilen köpekler, tesis içerisine kurulan hoparlörden çalan müzik ile de 5 yıldızlı tatilin keyfini çıkartıyor. Ayrıca kulübe içerisinde bulunan kameralarla sahipleri köpeklerini 24 saat odalarından izleyebiliyor."

Evet daha ne olsun ki?! Bizim düşünemeyeceğimiz (ama köpeklerin bu yeteneği var mı orasını bilemiyorum doğrusu) kadar geniş konfora sahip, lüks içerisinde köpeklerin de tatil bile yapayabileceklerini, akıl edebiliyor musunuz?

Bundan böyle o köpekler, artık ortada fing atabilecekler!..

Hatta hayal edecekleri (!) kadar olanaklara sahip olmanın rahatlığıyla, çöplükte yiyecek arayan "bir deri, bir kemik" kalmış arkadaşlarına hava atabilecekler (!)... Ya da affedersiniz, sahipleri, oraya buraya hava atarak, aslında nasıl da bir ayrıcalık yarattıklarını dillendirerek, keyif çatabilecekler! Hem de kimlere? Kendi zihniyetindeki arkadaşlarına! Haa, belki de bir lokma ekmeğe muhtaç insanlara...

Sözün özünü Montaigne'in bir düşüncesiyle ifade etmek isterim; "İyi niyetlerin, ölçüsüzce yönetildikleri zaman, insanları çok kötü sonuçlara götürdüğü oluyor... Birçokları var ki tutkuları yüzünden aklın sınırları dışına çıkyorlar, haksız hoyratça ve çılgınca davranışlara kapılıyorlar bazen."


Bütün bu gelişmelerden" bize ne oluyor ki?" demeyiniz! Zira her şey çok ince detayıyla düşünülerek, aslında köpeklerin neredeyse bir "insan" olarak düşünülüp, ihtiyaçların da ona göre tasarlanması ihmal edilmemiş olmasını nasıl algılayarak değerlendirmeliyiz, sorusuna cevap aramaya çalışıyoruz.


Görüldüğü gibi tüm bu konfor ve saltanat köpekler için düşünülmüş! Nasıl olur demeyiniz lütfen, oluyor işte. Zira köpeklerin de televizyon izleme, güneşlenme, sportif faaliyetlerde bulunma, klimalı ortamlarda yaşamaya hakları yok mu, diye düşünenlere; yani bu zırvalığa cevap veren insanlara, söylenecek bir kaç cümlemiz olacaktır; ama ondan önce yaşanılan bu kepazelikleri izin verinizde afişe etmeye devam edelim:


Bakınız bu insanlar hakikaten çıldırmış ve ne yaptıklarının farkında dahi değiller! Sözde hayvan sever olarak kendilerini savunan bu çılgınların, aslında bir yerde "ruhsal sıkıntı"larını gidermek için pervasızca arayışlar içerisinde oldukları kesin! Nasıl mı? Bakınız birileri, o güzelim hayvanları kılıktan kılığa sokarak, saçma sapan bir tarzla, "garip" hale dönüştürmeyi, kendilerince bir "iyilik" olarak görüyorlar! Oysa bu durumda bir sektör yaratılmış olduğunun farkında bile değiller.


Devam edelim; yine bu anlamda köpek kıyafetleri, mamaları, aşıları, takıları ve daha envai çeşit, sözde ihtiyaçlar adına paralarımız heba edilerek, yurt dışına milyonlarca dolar, para akışı sağlanmakta. Ayrıca tüm bu yaşanılanlar şımarıklıktan öteye geçmemektedir! Amaç eğer hayvan sevgisiyse, buna biz de varız! Ancak bu anlamda değil! Zira bırakınız ülkemizde ve dünyada milyonlarca çocuk açlıktan ölüme tehlikesi ile yüz yüzeler... Bu durum ortadayken insanlarla alay eder gibi bu türden olayları nasıl yorumlamalıyız, sizce?!

Bu nasıl bir anlayıştır? Akla, izana sığar bir yanı var mıdır? Bu türden gelişmelerle toplumda ve insanların ruhunda açılacak yaraları "kim?" ve "kimler?" nasıl giderecekler? Demek oluyor ki insanlık, gerçekten "azmış" ve gerçekten ne yapacağını şaşırmış bir konuma kadar ilerlemiş! Hâl böyle olunca da diğer taraftan insanlar saldırganlaşarak, cinnet geçirme noktasına gelirlerse, hiç şaşmamak gerekecek!


Sözlerimi izninizle Montaigne'in muhteşem düşüncesiyle bağlamak istiyorum:
"...Bırakın, çocuklarınız halkın ve doğanın yasaları içinde büyüsün: aç kalmasını, güçlüğe göğüs germesini öğrensinler; hayatın çetinliği onlar için gittikçe çoğalmasın, azalsın. Babamın beni böyle büyütmekte bir başka maksadı daha vardı: beni halka bağlamak, bizden yardım bekleyen insanların haline ortak etmek istiyordu; gözlerimin, bana sırtını çevirenlerden değil, kollarını açanlardan yana bırakmasını daha doğru buluyordu. Bu düşünce ile beni düşkün insanlara bağlamak, borçlu bırakmak istedi. İstediği oldu: Zayıf zavallı insanlara kolayca bağlanabiliyorum. Bunu hem şerefli bir iş sayıyorum, hem de içimden öyle geliyor."

Evet; bir bu düşünceye kendinizi bırakınız, bir de insanların pervasızca isteklerine verdiğimiz örneği ele alarak, ahalinin ruh halini kıyaslayıp, sorgulayınız. "Allah akıl, fikir versin" amin!

Sevgi ve saygılarımla!

2 yorum:

  1. Aslında hayvan besleyenlerin bu nedenle hayvanlarını birisine bırakamadığını ve bu nedenle tatile gidemediğini, gittiğinde de huzursuz olduğunu bilerek mütevazi hayvan bakım evleri bir ihtiyaç olabilir ve zaten bildiğim kadarıyla da var.
    Ama herşeyde ölçüsüzlüğü ve abartmayı seven orta doğu ülkelerinin ortak tavrı burada da kendini göstermiş. O yüzden de demişler zaten "Arap yağı bol bulunca" diye.

    YanıtlaSil
  2. Zaten bir gunde bu ulkede birseyler takdir gorse sasasrim hemen bir ego patlamsi ve bu boyle, su soyle olmus diye karala politikasi , cok kolay degil mi ?
    biraz emege ve ihtiyac olan bu hizmete sayginiz olsun , arastirdim arkadaslar gercekten bir ilk kşi gerceklestirmis: dunya da pet friendly oteler var , kopek odanizda kaliyor, kopek oteleri var kopeginiz oraya birakip tatile gidiyorsunuz, ama bakis aciniz sizin dar oldugu icin daha bu konsepti anlamamissiniz, yazik.Burda is kopeginizle 5 yildizli bir otele gidiyor, siz odanizda oda onun icin ozel yaratilmis alanda ki kulubenizde kaliyor...!!

    YanıtlaSil