18 Nisan 2012 Çarşamba

Adaletin Bu mu Dünya?

















"Ey iman edenler! Şu bir gerçek ki, hahamlardan ve rahiplerden birçoğu, halkın mallarını haksız yollarla tıka basa yerler ve Allah’ın yolundan geri çevirirler . Altın ve gümüşü biriktirip gizleyerek onları Allah yolunda harcamayanları elem dolu bir azapla müjdele."
Tevbe Sûresi, 34. Ayet


"O gün bunlar cehennem ateşinde kızdırılacak da onların alınları, böğürleri ve sırtları bunlarla dağlanacak ve, "İşte bu, kendiniz için biriktirip sakladığınız şeylerdir. Haydi tadın bakalım biriktirip sakladıklarınızı"! denilecek." Tevbe Sûresi, 35. Ayet


Dün okuduğum bir haberden yola çıkarak, hem haberin vehametine, hem de hırslarından arınmış, sorumluluğu ciddi anlamda devlet yönetmek olanlara vurgu yapmak istedim.


"İspanya’da hızla büyüyen borç krizinin piyasalarda yarattığı endişe, Kral Juan Carlos’un gizli fil avıyla tavan yaptı. Carlos’un "Gençlerin işşizlik oranındaki artış nedeniyle uyuyamıyorum" yorumundan birkaç hafta sonra Botsvana’da yaklaşık 90 bin Euro’luk fil avına gitmesi büyük kriz yarattı.

(...)

Kral Juan Carlos, Botsvana’da düşüp kalçasını kırdı. Madrid’de ameliyat olmasından dolayı yapılan resmi açıklamayla ava gittiği anlaşılan Kral Juan Carlos, İspanyol basınının öncelikli gündemi oldu. İspanya basını safarinin sorumsuzluk olduğunu belirtirken, El Mundo gazetesi kralın safari gezisini "Çok kötü zamanlanmış sorumsuz bir yolculuk" başlığıyla okuyucularına duyurdu. Gazetede, "Monarşi’nin Afrika’da fil avı şovu, bir çok İspanyol krizle boğuşurken kötü bir örnek olmuştur" yorumuna yer verdi." 17 Nisan 2012, Hürriyet




Dünya nüfusunun yarısı açken, birileri insanların çeşitli yöndeki zaafiyetini tespit ediyor; ve üzerinden bir şekilde yararlanıp, sömürü düzeni kurarak gününü gün ediyor.


Ülkeleri yöneten devlet adamlarının zaruret olarak baş uçlarında bulundurması gereken kitaplardan iki yazar:

Birisi Lev N. Tolstoy, diğeri de Fiyodor M. Dostoyevski'dir.


İnsanın ruhunu ve vicdanını dinlemesi, kontrol etmesi için gerekli olanlar bu ikisinde.



Dostoyevski eserlerinde insanları rahatsız eden ahlâki, dinsel, siyasal konuları etkileyici olarak işlemiştir. Zira "gözlemlerinin keskinliği, ayıntılara verdiği önem, karmakarışık yaşamından çıkardığı sağlam karakterleri" romanlarına aktarabilmiş dünyaca ünlü bir yazardır.


"İnsanoğlu kendini feda etmekte bulduğu mutluluğu başka hiçbir şeyde bulamaz." diyor, Dostoyevski. Düşünebiliyor musunuz, bir devlet adamının kendisini feda edecek kadar halkı için çalıştığını..


"İnsanın ruhunu yücelten bir acı, ucuz bir mutluluktan evladır."

"Bir ağacın önünden onu sevmeden, onun var oluşundan mutluluk duymadan geçilebileceğini aklım almıyor."

"İnsanın kendisinden yüz çevirmeye, dünyada olup bitenleri görmemezlikten gelmeye hakkı yoktur."

"Bir insan umudunu yitirir ve amaçsız kalırsa, sırf can sıkıntısı bile onu bir hayvana çevirebilir."


Tolstoy eserlerinde, insanlık meselelerine dikkat çekerek, kendi ülkesinin toplumsal siyasal çalkantılarını, halkının yaradılışını, yaşayışını yansıtmıştır. Yazarlığının yanında bir filozof bir eğitimci olarak da dünyaca tanınmıştır.


"İşçinin hakkını alnının teri kurumadan veriniz."

"Mutluluğu ihtiraslarda değil kendi yüreğinizde arayın."

"İktidar, ancak onu eğilip alabilme cesaretini gösterenlere verilir."


"Başkaları için kendinizi unutun o zaman sizi de hatırlayacaklardır."


"Her zaman kalbimizden gelen ve doğru bulduğumuz sese uymalıyız, çünkü o ses hiçbir zaman yalan söylemez..."


"Sadelik, iyilik ve doğruluk olmayan yerde büyüklük yoktur."


"Sakın ahlak kurallarını çiğnemeyin çünkü öcünü çabuk alır."


Tıpkı İspanya Kralı Juan Carlos'un "mutluluğu ihtiraslarında arayıp, ahlak kuralını çiğnediği" gibi...



O halde her günün sonunda sorumluluk sahibi herkes birkaç sayfa bunlardan okumalı. Halkını anlamak, onlardan birisi olmak ve de duygularını tartabilmek için...


Zira hayat bu hırslara değmeyecek kadar son derece kıymetli.


Sevgi ve saygılarımla!



Image"HAKSIZLIK KARŞISINDA SUSAN DİLSİZ ŞEYTANDIR." HZ. MUHAMMED (A.S.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder