5 Kasım 2012 Pazartesi

"Ahlâk" Bekçiliği mi Yapacağız?!






"Üniversiteli gençler ilimize ahlaksızlık getirdi" 31 Ekim 2012, Hürriyet



Mardin'de... "üniversite kurulmasıyla yörede ahlâksızlığın yaygınlaşmaya başladığını iddia eden" bu beyanatı  okuduğum zaman doğrusu şaşkınlığımı gizleyemedim. Zira ilim irfan yuvasının olduğu her yer aydınlanma demektir.

"Ahlaksız"ca davranış ne demek oluyor?

Dürüst olmamak, toplum kurallarına uygun olmayan davranışların sergilenmesi gibi...

Pekii... Öncelikle dürüstlük üzerinde toplumumuzun geldiği noktaya bir bakmak gerekmez mi?

Mesela, birileri parayla beştaş oynarken, diğerleri açlıkla, sefaletle boğuşuyor...


Demek ki "ahlak" kavramı kadının mahremiyeti ve namusu üzerine odaklanamayacak kadar anlamlı. Üstelik, hem insani, hem vicdani, hem de inancımız açısından derin bir öneme sahip; ve de toplumun olmazsa olmazları arasındadır.


Hani müslümanız ya... O bakımdan.



Öte yandan, toplumların sağlıklı bireylere sahip olması ve gelecek nesillere de kalıcı olabilmesi için bireylerin toplumda kadın erkek bir arada yer alarak, her alanda beraberce katılım sağlamalarıyla gerçekleşeceği kaçınılmaz  bir hakikat değil midir?

Yoksa... Özellikle feodal zihniyetin hakim olduğu yerlerin kocaman kocaman adamlarına küçücük çocukları gelin ederek, sürdürdüğü geleneğin yıkılma korkusu mu endişelendiriyor?


Kapalı toplumlar ve özellikle de feodal sisteme dayalı yaşamı sürdüren kesimler, aydınlanmaya şiddetle karşı durarak meşruiyetini inançtan almaya gayret ve özen gösterirler. Ki o vakit korkunç boyutlara varan eşitsizlik ve toplumsal sömürü çok rahat gerçekleşecektir. Nitekim insan, sürekli olarak kutsal bellediği değerleri üzerinden aldatılmaya hazırdır. Zira Ortaçağ'da GALİLEO'nun engizisyon mahkemelerinde yargılanması, bilim ve din çatışmasına bir sembol olarak tarihte yerini almıştır!


Hal böyleyken...


Bu durumu özetleyen ürkütücü bir olayı, bir önceki yazımda da ele almıştım...


Ne yazık ki; "din" üzerinden, baskı ve cehaletin hüküm sürdüğü  Pakistan Kaşmir'den birkaç gün önce basına yansıyan haberde yer alan; ve henüz 15 yaşındaki çocuk sayılacak bir genç kızın kendi öz anne ve babası tarafından acımasızca hem de "kezzapla öldürülmesi" haberi, insanın tüylerini diken diken etmiştir!..

"Pakistan’da bir anne-baba, erkekle konuşuyor diye 15 yaşındaki kızlarını kezzapla öldürdü"2 Kasım 2012, Vatan


Diyeceğim..

Mardin'den gelen bu söylemin sonraki adım'ı, Pakistan Kaşmir'deki tüyler ürperten olay'a "neden" olan baskı mı olacak?


Sevgi ve saygılarımla!



Image"HAKSIZLIK KARŞISINDA SUSAN DİLSİZ ŞEYTANDIR." HZ. MUHAMMED (A.S.)

2 yorum:

  1. Tülay hanım, bu kişinin resmini gazetelerde görünce korktum, tiksindim. Surat surat değil, içinin fesatlığı, içinin kötülüğü suratına yansımış. Bakkal olsa tipinden işkillenir alışveriş etmem, hele hele çocuğuma ekmek almaya göndermem!!!Böyle tipler aklı fikri uçkurunda olduğu için, 17-18 yaşında elele tutuşan gençleri görünce akıllarına hep fesatlık geliyor. Ayrıca dediğiniz gibi ahlak sadece cinsellikle ilgili bir şey değildir, terazide yani tartıda hile yapmamak da ahlak, hortumculuk,yolsuzluk,ihaleye fesat karıştırmak, adam kayırmak, torpil yapmak, iltimas yapmak, sınavlara şaibe karıştırmak, iftira etmek, hırsızlık, kara bibere kum, salçaya boya karıştırmak, pis yerlerde ekmek, gıda üretmek, apartman yaparken malzemeden çalmak, deprem yönetmeliğine uygun yapmamak, karısını,çocuklarını dövmek,onlara küfretmek,zalim, kaba davranmak gibi yüzlerce şey ahlaksızlıktır. Hele hele vatana ihanet ahlaksızlığın en büyüğüdür.
    Üniversite gelince ahlaksızlık arttı demek de ahlaksızlıktır, oradaki tüm kız ve erkek öğrencileri zan altında bırakıp, iftira atıyor ahlaksız!


    YanıtlaSil
  2. Merhabalar,

    Böyleleri çok!.. Kendi ilçemden biliyorum ve acıyorum. Kültür ve medeniyet işi bu. Kültür ve medeniyet yoksa elinizden birşey gelmez. Adamın yüreği kara, beyni kara, gönlü kara ve haliyle kapkara düşünüyor ve kapkara fikirler üretiyor. Bu tür insanların gözünde üniversite gençliği ahlaken potansiyel suçlu.

    Ne diyelim. Cenab-ı Hakk, akıl fikir versin ve hidayet ihsan eylesin.

    Selam ve dualarımla.

    YanıtlaSil