27 Ağustos 2008 Çarşamba

Ergenekon Destanı

















Çıkıp Ergenekon'dan dost ile dost oldular
Varıp atayurduna, yiğitçe öç aldılar
Yüzlerce yıl solmadan, hep tomurcuk verdiler
Dirlik düzen içinde, yaşayıp yeşerdiler
Ateşte demir dövüp, her yıl hiç unutmadan
Yaşattılar o günü, hem de hiç aksatmadan...
............





Ergenekon: Göktürkler'in çoğalarak, ortaya çıktığını anlatan bir Türk destanıdır. Tarihsel anlatımlara göre düşman tarafından, yok edilmeye çalışılan Türkler, içerisinde her türlü ihtiyaçlarını karşılayacak bolluk ve zenginlikte ki, bir vadiye yerleşmişlerdir. Etrafı dik dağlarla çevrili olan bu vadide "Allah'a şükrederek" yüz yıllarca geçimlerini sağlayıp, çoğalmayı gerçekleştirmişlerdir. İşte bu türemeyi borçlu oldukları ve kendilerine yurt edindikleri vadiye de "Ergenekon" adı verilmiş.



Türkler, atalarının yurtları olan eski yerlerine dönmeleri gerekliliğini ve yaşadıkları Ergenekon'un kendilerine yetmediğini Kurultay kararı ile kesinleştirdiler; bundan sonra da destanlara konu olan, Ergenekon'dan çıkış yollunun tek çaresi; dağı eritme planı ile kendilerine çıkış yolu hazırlama yeteneğini sergilediler. İşte, Türklüğün sembolü varsayılan gökyeleli Bozkurt'un önderliğinde, Ergenekon'dan çıkmayı bu sayede başardılar. O günü de kutsal gün sayarak çok iyi belleyen Türklerin, aynı zamanda bayram günü oldu. Türkler'in Ergenekon'dan çıkışı, her yıl büyük coşkuyla kutlanır. Bir parça demir, ateşle kızdırılır sonra kıskacla tutulup örse konulur ve çekiçle dövülür.



Bizlere tarih şuurunu veren ve devam ettiren sözcük; aynı zamanda gururla, şerefle taşıdığımız ERGENEKON'un yüklendiği görevi, şimdilerde bizlere oldukça sıkıntılı çağrışımlarla anılmasına ve kafalarımızın karışmasına vesile olması ile de, bir o kadar düşündürücüdür. Üstelik de millet olarak derin üzüntüye, endişeye neden olan belki "çete" tabiriyle eşleştirilen bu anlamlı sözcük ne yazık ki kelime olarak, zihinlerde kirlenmiştir. Doğal olarak da bizler, gururla taşıdığımız bu sözcüğü çeşitli yerlere ad olarak da vererek, tarihsel geçmişimizi bir anlamda ölümsüzleştirmiş olup, devamlılık sağlamayı görev saymışız. Ülkemizin çeşitli illerinde ki okullara "Ergenekon" adı verilmiştir. Bu örneklemeleri çoğaltmak mümkündür. O halde farkında olunmadan ve iyi niyetli olarak düşündüğüm ancak içimizi sızlatan bu adlandırmanın aslında bizlerin yıpratıldığını ve geçmişimizle bugünüzümüz arasındaki sürecin kafa karmaşasını beraberin de getirmiştir.


Sorgulamamız gereken, bu adı taşıyan okullarımızda ki çocuklarımızın tarihine saygı ve güven bunalımına sürüklenmesidir. Dahası bir zihin karmaşası yaşayacaktır. Kısacası, Türklerin varlığını temsil eden sözcüğün aslında, varsayılan, belki "çete" benzetmesiyle eşdeğer olduğunu kabul ederek, kökümüze duyduğu saygıyı zedeleyecektir.
Türk milletinin milli, ahlaki, insani, manevi, kültürel değerlerini korumak, kollamak ve geliştirmek hepimizin birinci görevidir. Bu bağlamda devletimizin devamlılığı ve bölünmez bütünlüğünü sağlamlaştırarak, payidar kılmamız, bu ilke ve esasların korunarak, kollanmasıyla gerçekleşecektir.
Bizler millet olarak büyük bir aileyiz. Aileler arasında da, zaman zaman sorunlar çıkabilir. Bu sorunları kendi iç meselemiz sayarak, çözümüne de bu gözle bakmalıyız. Ne derler "kol kırılır, yen içinde kalır" Büyük Türk Milleti her zaman olduğu üzere bu defa da, bütün sorunlarını SAĞDUYU, KARARLILIK ve AZİMLE çözmesini bilecektir. Bundan hiç bir zaman, vatandaş olarak kuşku duymadım ve duymayacağım. Ülkemi, çok seviyorum! Hangi görüşte, hangi düşüncede olursak olalım, hepimizin birlikte yaşaması gerekliliğini ve birbirimize tahammül göstermemizin şart olduğunu unutmamamız gerekiyor. Gidecek başka vatanımız YOK! Sevgi ve saygılarımla!

1 yorum:

  1. ayşe ataoğlu [Tüm Yorumlarını Göster] 18.07.2008 - 11:40


    Türkler tarihte destan yazdığı gibi gerektiğinde onuru, bağımsızlığı için de destanlar yazarak, 7 düvele karşı Kurtuluş Savaşı'nı vermiş örnek bir millettir. İçinden geçtiğimiz bu karanlık dönemde de aynı karalılıkla tüm dünyaya karşı zamanı geldiğinde savunmasını yapacaktır. NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE!


    fuat tokdemir [Tüm Yorumlarını Göster] 17.07.2008 - 15:24


    Her yazınız ayrı bir tat ayrı bir anlam .Tebrikler...Yazılarınızı ilgiyle takip ediyoruz.


    hüseyin öztaş [Tüm Yorumlarını Göster] 17.07.2008 - 12:00


    Yaşasın barış! Yaşasın kardeşlik!


    hatice güden [Tüm Yorumlarını Göster] 17.07.2008 - 10:28


    Sevgili Gürdal, yazınızın son paragrafı beni çok duygulandırdı. Bir Türk olarak hepimiz sizin düşüncelerinize katılıyoruz ama malesef yeterince sesimizi çıkaramıyoruz. Umuyorum ki benim güzel halkım bu uykudan uyanacak ve kendi sesini duyuracak.


    ASLI MEDDUR [Tüm Yorumlarını Göster] 17.07.2008 - 08:46


    Ben ülkemi çok seviyorum.Ülkemin insanlarını da ..."Cumhuriyetimizin dayanağı Türk topluluğudur.Bu topluluğun fertleri ne kadar Türk kültürüyle dolu olursa,o topluluğa dayanan Cumhuriyet de o kadar kuvvetli olur"... Mustafa Kemal ATATÜRK


    ömer öztürk [Tüm Yorumlarını Göster] 16.07.2008 - 22:53


    Vatan sever ve ATATÜRKÇÜ arkadaşım, gündemle ilgili güzel bir yazı yazdınız.Tebrikler


    semra kasapoğlu [Tüm Yorumlarını Göster] 16.07.2008 - 22:39


    hocam aslında anlatmaya calıştığınızı pek anlayamadım. anladağım kadarıylan devlet tarafından yapılan yada gercekleştirilen operasyona verilen ismin ERGENEKON OLMASINDAN DUYDUĞUNUZ rahatsızlıksa unutmayın bu operasyonuda gercekleştiren kişelerin ve kurumların TC. devletin kurumları ve kişileri olduğunu unutmayın. ve gercek anlamda bir yaşamak isteyemiyeceğimiz günlerden bizleri kurtardıysalar bu gercekte büyük bir başarıdır ve başarının böyle şanlı bir gecmişte destsnı olan ERGENEKON destanıylan ismlendirilmesi bence KİŞİSEL görüşümdür bu lutfa layıktır.sizlerden feyizler almayı bekliyoruz tenkitler deil... saygılarımlan


    ibrahim eroğlu [Tüm Yorumlarını Göster] 16.07.2008 - 16:49


    Evet , kesinlikle BU VATAN BİZİM!


    basak çelik [Tüm Yorumlarını Göster] 16.07.2008 - 14:54


    Atatürk sevgisinin,laik düzen isteminin,cumhuriyet temellerinin yılmaz bekçiliğinin yeni adı ERGENEKON...Bu düzene karşı olanlar size sesleniyorum gidin başka yere konun.. Tülay Hanım yazınız için sizi tebrik ediyorum..Yazılarınızdaki hassasiyetinizi görüyorumm inançla bu işe bağlı oldugunuzunda farkındayım... Umarım hakettiğiniz sonucu alırsınız.. ( yine sansür engeline takılmaz inşalahh bu yorumum)


    deniz deniz [Tüm Yorumlarını Göster] 16.07.2008 - 14:23


    Türk milleti herzaman tarihiyle övünen bir millet olmuştur...Tarihimiz nice kahramanlık öyküleri ve destanlarıyla doludur.Ne yazık ki bu destanlara yenilerini ekleyebilecek bir geleceği de yoketmeye çalışıyorlar."Ergenekon Olayı" diye günlerdir kamuoyunu meşgul eden bu olaya başka bir isim bulamamış gibi, güzelim Ergenekon Destanımızı da çocuklarımızın zihinlerine farklı kazımaya çalışanları kendilerine getirecek çok güzel bir yazı olmuş...Umarım birçok kişinin bu yazıyı okuma imkanı olur da, sessiz kalmayı alışkanlık haline getirmiş bir grup ,artık sesini çıkarır...


    baran dayan [Tüm Yorumlarını Göster] 16.07.2008 - 14:00


    ERGENEKON adı, bizlerin şanlı tarihini günümüze övünç, geleceğimize de kararlılık ve güvenle yol almamızı hatırlatmaktadır. Bu bağlam da tarihimize sahip çıkmanın ilk adımı okullarımızdır. Tülay'cığım, yazın çok anlamlı olmuş, tebrikler.


    Batuhan 07 [Tüm Yorumlarını Göster] 16.07.2008 - 12:30


    Yeni bir gün ! Yeni bir başlangıç ! Kim ne derse desin efendiler ! Benim adım: ERGENEKON ! vAR MI GERİSİ ! tÜLAY Hanım Başarılar dilerim.


    ergil coşkunkanlıgil [Tüm Yorumlarını Göster] 16.07.2008 - 02:43


    Türkiye Cumhuriyeti meczup ve tarikatçıların memleketi olamaz.En doğru hakiki tarikat medeniyet tarikatıdır.MUSTAFA KEMAL ATATÜRK


    gülderen gürbüzoğlu [Tüm Yorumlarını Göster] 16.07.2008 - 00:04


    Güzel ve anlamlı yazın için sana teşekkür ediyorum.


    sinem çiçek [Tüm Yorumlarını Göster] 15.07.2008 - 22:43


    Tülay'cım yine sıradışılığını göstermişsin olaya herkesin baktığı yerden değil çok başka bir yerden bakmışsınTEBRİKLER. Bize yeni pencereler açmaya devam et...


    dilek doğru [Tüm Yorumlarını Göster] 15.07.2008 - 22:12


    SEGİLİtülay hanım, yazınızı büyük bir keyifle okudum ellerinize sağlık okuyucunuz bol olsun sevgi ve saygılarımla...


    o t [Tüm Yorumlarını Göster] 15.07.2008 - 16:02


    hiç bir şey tesadüf değildir.herşeyin ardında bir bilinç yada bilinç altı vardır.


    ruhi kısaoglu [Tüm Yorumlarını Göster] 15.07.2008 - 13:33


    Konu yine şahane.Aile içinde olan aile içinde kalır ama aile büyüğü her fırsatta ailesini ona buna şıkayet ederse olmaz.Destanların çok olduğu toplumumuz bu kazancı ile ne kadar övünse azdır.Bu kadar destan ile de bir yere varamayan toplum değil yönetenlerdir.Anne ve baba her fırsatta çocuklarını ona buna şikayet eder,bazısını aç bırakır,bazısına çok fazla verirse olmaz.Şimdilerde tarihsel destan değil sportif destan yaratmaya çalışıyoruz.Yeniyi yaratmak için olanı yıkmakta neyin nesi.Tarihinden utanç duyanlar sizleri sevmiyorum.Tarihi bu kadar başarılarla dolu bir ülke varmı?Ülkesini sevmeyip yıkmaya çalışan başka bir ülke varmı?

    YanıtlaSil