28 Ağustos 2008 Perşembe

Sigara Yasağına DİKKAT!



















Ben sigara içmeyen birisi olarak, sigara kullanan kişilerin mutlak suretle ikinci sınıf insan olarak gösterilmesini (caydırıcılık anlamında) toplum bilincine iyice yerleştirilmesi kanaatindeyim. Buradan yola çıkarak, son çıkartılan yasa ve yasaklar üzerinde sizlere farklı bir bakış açısı sunmak, oradan da ciddi anlamda düşünülmesi yönünde, paylaşımda bulunmak istiyorum.

Eğitimci gözüyle bakıldığında çocuklarımızın davranışlarının daima iyi yönde örneklerle, hayat bulması en doğru yöntem olduğunu söylemek istiyorum. Mesela hep söylenildiği üzere "sigara içmek, sağlığa zararlıdır!" bu söz içerik olarak, kesinlikle doğru; ama uygulamada geçerliliğini, söyleyenlerin üzerinde her zaman hakim kılmayan, şiddetle tavsiye amaçlı uyarıdır. Çocuklarımız ise çoğunlukla yaşadıkları çağ itibariyle bu sözleri dikkate almaz, aile bireylerinin ve çevresindekilerinin davranışlarını kayda değer görürler. Sonuçda da, yarı özentili, yarı büyüdüklerini gösterme anlamında sağlıklarını bilmeden tehlikeye atma pahasına sigara içme alışkanlığını edinirler.

Son çıkartılan yasayla, artık hiç kimse başkalarının sağlığına kastedecek girişimi de içine alan, sigara içmeyi, kapalı mekanlarda yasaklamıştır. Buraya kadar herşey çok anlamlı ve yerinde. Kesinlikle kararı sonuna kadar destekliyorum. Ancak, sorgulamak istediğim bir kaç noktayı da, sizlerle paylaşmak istiyorum. Sigara bağımlıları için, ne kadar yasak çıkartılırsa çıkartılsın, hiç bir engel tanımadan, içimlerine ara vermeden, aksine daha büyük bir istekle devam etmekteler. İstisnalar kaydeyi bozmaz anlayışıyla yazıyorum. O halde yaşadığım ve gözlemlediğim kadarıyla sigara tiryakileri, buldukları her fırsatta dışarıya çıkarak, olur olmaz demeden sigaralarını içmeye çalışıyorlar. Bayan erkek ayrımı gözetmeksizin sokakların her tarafında, cadde ortalarında bu manzarayla artık sıkça karşılaşıyoruz. Bu anlatımlarım onları kınamak açısından asla değil! Bu kişilerin iradelerine hakim olamamaları, yaşananları kaçınılmaz kılmaktadır. Onlara sorarsanız, bu durumdan kendileri de memnun değil "ama ne çare!" demekten kendilerini, alamıyorlar. Lokantaya gitmiş yemekten sonra en büyük isteği olan sigarasını içmek için, kendisini kapı önüne atıp, acilen sigarasını yakıyor! İş esnasında verilen mola da, kendisini kapı önüne atarak sigara yakıyor! Yine dinlenmek üzere girdiği pastane türü yerlerde sigara içmek için kapı önüne kendisini atıyor! Hastaneler de çalışan personel, sigara için bahçeye kendini atıyor! Okullar da çalışan personeller, en uygun buldukları sokak aralarına kendilerini atıyor! Ve dahalarıyla örnekler çoğaltılarak, tüm vatandaşlarımızın cadde ve sokak aralarında ellerinde sigarayla olumlu, olumsuz görüntülere sahne olan inanılmaz boyutta ki, sigara reklamı kimlere kötü örnek oluyor dersiniz? Bu arada da, bizim kültürümüze ters düşen bayanlarımızın ellerinde ki sigara ile nasıl desem, bir ters düşüme neden olduğu ortadadır.

Hal böyleyken, şimdi bir eğitimci olarak sizlere sormak istiyorum: Diyebilir misiniz ki, sigara kullanımında bir azalma olacaktır? Hayır! Hiç sanmıyorum; çünkü, küçük çocuklar, henüz ergenlik çağında olan çocuklarımız, muhtemel ve kuvvetledir ki, sigaraya özenip, kendileri de fırsat buldukları an içmeye çalışacaklardır. Canlı reklamın en yaygın bir şekilde sokak ve caddeler de boy boy teşhir edilmesi SİGARA REKLAMI anlamı taşımaktadır. Küçüklerin kafalarında iz kalacak, özenerek hafızalarına kazıyacaktır. Ergen çocuklarımız ise ne yaptığını bilmeyen asi ruhlarıyla, büyüklerine ve çevrelerine baş kaldırma, büyüdüklerini ispat etme telaşesiyle sigaraya sarılmanın özentisini yaşayacaklardır. Buraya uyar mı bilmem, ama ne derler:" bir kişiye kırk gün deli dersen deli olur" sözüyle anlatmaya çalışacağım, sürekli sigara içen insanlara tanık olanlar da, sigarayı kanıksayarak, sigaranın esiri olur! O halde, çocuklarımıza örnek ve özendiriciliği teşvik etmemek için bu görüntüleri mümkün olduğunca azaltmak, en güzeli ve doğrusu olacaktır. Yani sigara içenlere ne kadar aşağılatıcı da olsa, onlara da saygı göstermek adına mutlaka bir yer gösterilmeli, izole ederek, bir yerde ikinci sınıf insan muamelesi ile çocuklarımıza caydırıcılık anlamında örneklendirilmelidir. Bazı yerde kıssadan hisse ile yola çıkmanın doğru olduğunu düşünüyorum.

Çocuklarımıza bu şekilde örnekleme yaparken, onları gerek görsel, gerekse uygulamalı olarak davranış kazanmalarına yardımcı olacağız.Eğitimle pekişen bu görsellik eminim ki, yasaklayıcı zihniyetten daha sağlıklı bir yöntem olacaktır. Gördüklerini bilinçli bilinçsiz hafızalarına kaydeden çocuklarımız; bu yolla daha az sigara özentisine maruz kalacaktır. Diğer taraftan, sigara içen insanları da bir yerde aşağılayıcı tedbir de olsa, onların haklarına saygı göstermek olacağı kanaati taşıyorum. Gördüğüm zor ve anlatılması güç manzaralar karşısında sigara içen tüm arkadaşlarıma üzülerek bakıyorum. Durumları gerçekten zor ve çaresizce! Kendilerine çözüm arama peşinde oldukları da ayrıca tanık olduklarım arasındadır. Yapılan yanlış davranışlar, insanların gözleri önüne serilerek daha fazla teşvik edilmemelidir. Bu amaca hizmetle olduğunu düşündüğüm noktada, RTÜK de bilindiği üzere sigara görüntülerini yasakladı. Ama sokalar bu manzaraya fazlasıyla açık bırakıldı. Ortada bir çelişki olduğu kesin.
Sonuç olarak bu duruma açıklık getirmek ve tamamiyle iyi niyetle çıkılmış yolda bu neviden sorunların yaşandığını sizlerle birlikte sorgulamak istedim. Umarım, açılan bu pencerenin çarpıklıkları dikkatleri çeker ve gereği üzerinde iyileştirici tedbirler alınır. Ben sadece eğitimci gözüyle olayı ele aldım. Sevgi ve saygılarımla!

1 yorum:

  1. Mükemmel bir yorum. Bu aklımın ucuna bile gelmemişti. Gerçekten harika bir bakış açısı. Teşekkürler. Serkan ALPASLAN

    YanıtlaSil